13. září 2023 06:00

Záhadný zlatý objekt ze dna oceánu nedá vědcům spát. Zkoumání přineslo první výsledky

Podivuhodný zlatavý předmět našli odborníci víc než 3 kilometry pod hladinou oceánu a povedlo se jim ho nasát robotickým ramenem a dostat do lodní laboratoře. Jenže ani tam nebyli schopní zjistit, co vlastně z hlubin vytáhli.

Jediný člověk, kterému při pročítání podobných zpráv neběží hlavou vzpomínky na všechny hororové filmy, které začínají přesně takhle, bude pravděpodobně milovník Chobotnic z II. patra. Budiž nám ostatním útěchou, že deseticentimetrová zlatá koule už nějakou dobu odpočívá v lodní laboratoři, aniž by vykazovala jakékoli podivné chování.

Je to živé, víc nevíme

Záhadný, hladký, zlatavý a asi decimetr vysoký objekt byl přisátý ke kamenitému povrchu podmořské hory 3 300 metrů pod hladinou oceánu. Vědci z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) ho v těchto hlubokých vodách Aljašského zálivu našli během jedné ze svých výzkumných misí.

Přečtěte si také: Záhada předmětu vyplaveného na pláž rozluštěna. Šlo o objekt z vesmíru, skončil ve skladu

S pomocí dálkově ovládaného robotického plavidla do něj nejdřív šťouchli. Když zjistili, že jde o měkký předmět, nasáli jej s pomocí speciálního zařízení na zajišťování vzorků. Nejdřív měli za to, že se jedná o vejce či mořskou houbu. Jenže když ho v lodní laboratoři prozkoumali, zjistili pouze to, že má zcela jistě biologický původ.

Pravděpodobně se víc nedozvíme, dokud jej nedostaneme do pořádně vybavené laboratoře, kde budeme mít k dispozici kolektivní expertízy vědecké komunity se sofistikovanějšími nástroji, než máme na lodi,“ uvedl v prohlášení Sam Candio, který stále trvající výzkumnou expedici koordinuje.

Kdy záhadu rozluští?

Jde tedy o úplně nový organismus? Nebo neznámé vývojové stadium organismu známého? Anebo jde to něco, co už lidstvo zná? Na tyhle otázky odborníci doufají nalézt odpověď co nejdříve.

Mohlo by vás zajímat: Nově objevený tvor vypadá jako parazit z Vetřelce. Našli ho na Antarktidě

Několik týdnů trvající expedici však kvůli záhadnému objektu a jeho zkoumání rozhodně zkrátit nehodlají. V prohlášení vysvětlili proč: „Data, která shromažďujeme, nám pomáhají téhle části planety lépe porozumět a nově objevené či prozkoumané druhy mají vždy potenciál odhalit nám nové zdroje léčiv, vakcín, jídla, energie a jinak obohatit společnost i lidské poznání.“

Zdroj: NOAA Ocean Exploration / AP

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom