V Pacifiku vylovili kusy unikátní slitiny. Uznávaný vědec věří v mimozemskou technologii

O Avi Loebovi se v posledních letech mluvilo hlavně v souvislosti s jeho teoriemi o tom, že známý mezihvězdný objekt Oumuamua je mimozemského původu. Teď jeho tým objevil údajnou mimozemskou technologii znovu, ale v oceánu.

Na Harvardu je Avi Loeb uznávaným astrofyzikem, ale zároveň i poněkud kontroverzní postavou kvůli svým teoriím o mimozemšťanech. Zejména, když napsal knihu, ve které označil slavný a záhadný objekt Oumuamua, který navštívil naši sluneční soustavu, za mimozemské plavidlo poháněné zářením hvězd.

Můžete si o tom přečíst v tomto článku: Je záhadný objekt Oumuamua vesmírná loď? Riskantní mise slibuje fotky

Loebův nejnovější projekt se zdá být úplně stejně kontroverzní, tentokrát se ale jeho tým nezaměřil na vesmír. Anebo alespoň ne zcela.

Magnet a hlubokomořské plavidlo

Při hledání důkazů přítomnosti inteligentních a technicky vyspělých mimozemských bytostí v naší hvězdné soustavě se totiž Loeb obrátil k oceánům. Přesněji k Pacifiku, kam se u pobřeží Papuy Nové Guiney v roce 2014 zřítil záhadný meteorit IM1 či CNEOS 2014-01-08. O něm vědci věří, že nepochází „ze sousedství“,  ale přicestoval k nám z jiného hvězdného systému.

Expedice, která měla za úkol po zbytcích tohoto meteoritu pátrat, stála jeden a půl milionu amerických dolarů (v přepočtu asi 32 milionů korun). Během 14 dnů se Loebovým lidem s pomocí hlubokomořského plavidla a silného magnetu povedlo v hloubce 2 kilometrů objevit 50 droboučkých kovových kuliček. Jde o ztuhlé kapičky žárem zkapalněných kovů, které se z meteoritů uvolňují, když hoří v zemské atmosféře.

Přečtěte si také: Poblíž Země létají 4 triliony mimozemských objektů. Slavný vědec vysvětlil, proč je nevidíme

„Tyhle kapičky nesou informaci o složení prvního mezihvězdného meteoritu,“ napsal Loeb ve svém projektovém blogu. A ono složení je víc než zajímavé. Podle prvních analýz (které ale nicméně nelze považovat za konečné) jde o slitinu oceli a titanu, která je mnohem pevnější než železo, které nacházíme v obyčejných meteoritech.

Mimozemská technologie?

Avi Loeb, jak je jeho zvykem, věří, že objekt, který se do naší atmosféry zřítil, může být pozůstatkem něčeho stvořeného vyspělou mimozemskou civilizací. Nicméně i bez téhle senzace, která se bohužel pravděpodobně stejně nedá uspokojivě prokázat, je jeho výzkum nesmírně zajímavý. Koneckonců, je to poprvé, co se lidská ruka dotkla něčeho většího než prach, o čemž si myslíme, že pochází z vnějšku Sluneční soustavy.

Zdroj: NY Post, Avi-loeb.medium.com, Science News

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom