19. září 2023 10:55

Vzácný had je rekordmanem v rozevření čelisti. Podívejte se, jak trumfne i lidožravou krajtu

Vzácný had je absolutním vítězem, pokud jde o velikost kořisti, kterou dokáže sníst. Tedy v případě, že uvážíme, o jak velké sousto v poměru k jeho tělu jde.

Ke zjištění, nakolik jednotliví hadi rozevírají při polykání kořisti ústa, použil americký biolog Bruce C. Jayne nejmodernější techniku. Na 3D tiskárně vytištěné sondy pak odhalily poněkud šokující závěr.

Na maličkého vejcožravého hada nemá, co se týče velikosti kořisti v poměru k tělu, ani krajta, která je schopná pozřít dospělého člověka. Naposledy se něco takového stalo v roce 2022.

Čtěte také: Tělo pohřešované ženy našli uvnitř sedmimetrové krajty. Vesničan popsal, jak ji had pozřel

Trik není v čelisti, ale v kůži

Vzácný africký Dasypeltis gansi na rozdíl od rozšířenějších příslušníků rodu Dasypeltis nedostal český název. Nejde však o nic překvapivého, pokud uvážíme, že žije pouze v pobřežních oblastech podél řeky Gambie a v regionu jménem Casamance v Senegalu.

Patří mezi vejcožrouty, což jsou fascinující a úzce specializovaná stvoření. Pojídají totiž jen a pouze vejce, a jejich těla jsou tomu perfektně uzpůsobená.

Jejich čelisti jsou v jamkách uložené jen volně, což však u hadů není nic výjimečného. Vejcožrout má však ještě jeden trik v rukávu. Pružná kůže v okolí úst mu umožní k rozevřeným čelistem přidat ještě dalších padesát procent prostoru. Díky tomu vejce pozře celé, s pomocí svalů si ho vsouká do krku a tam ho rozdrtí. Ostré zbytky skořápky pak vydáví.

Jiní plazi zůstávají pozadu

Krajta tmavá oproti tomu svou čelist dokáže roztáhnout jen o 43 procent. A jak výzkum ukázal, velký rozvor čelistí schopnost pojídat vejce rozhodně nezaručuje. Ostatně není zdaleka vlastní ani všem užovkovitým, mezi které vejcožrouti patří. Například užovka černá (Pantherophis obsoletus), která si vejce také občas dopřeje, ale jinak se živí spíše drobnými živočichy, umí čelistní otvor zvětšit o pouhých 19 procent. Potravní specializace s sebou zkrátka často přináší unikátní, či doslova fascinující schopnosti.

Zdroj: Zoological Society of London, Bruce Jayne, New York Times

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom