26. září 2023 06:00

Ženě našli a vytáhli z mozku hadího parazita. Člověka ještě nikdy nenakazil

Životní cyklus parazitické hlístice, kterou se lékařům podařilo vyoperovat živou, je úzce spojený s hady a hlodavci. Odborníkům se ale povedlo přijít s teorií, jak se žena mohla nakazit.

Vše začalo jako běžná viróza. Bolesti břicha a průjem ale u ženy z australského Nového Jižního Walesu neustaly do dvou dnů. Trápila se s nimi tři týdny, během nichž se začala v noci také výrazně potit. Hlavně se však u ní objevil urputný, suchý kašel. Žena podstoupila podrobnější vyšetření a na snímcích jejích orgánů lékaři objevili podivné léze. Díky testům odborníci postupně vyloučili bakteriální i houbovou infekci, autoimunitní onemocnění i lidské parazity.

Nález na mozku

Lékaři se snažili se záhadnou chorobou bojovat, výsledky však byly všelijaké. Během následujících tří měsíců Australanku trápily deprese a začala být zapomětlivá. Důvod posléze na magnetické rezonanci jejího mozku svítil jako žárovka: Léze na pravém předním mozkovém laloku.

Přečtěte si také: Nebezpečný psí parazit zamořuje Slovensko a ohrožuje i člověka. Vědci varují před rozšířením do Česka

Odborníci se rozhodli pro biopsii – chtěli odebrat malý kousek postižené tkáně, aby jej mohli prozkoumat a záhadnou chorobu konečně diagnostikovat. Že neurochirurg z ženina mozku vytáhne živého červa o velikosti tužky, který normálně napadá hady, však nikdo nečekal.

Hadí parazit

Ophidascaris robertsi je škrkavka, jejíž životní cyklus začíná v trávicím ústrojí některých krajt žijících v Austrálii a na Nové Guineji. Její vajíčka jsou součástí hadího trusu a ulpívají na zeleni, kde je pozře mezihostitel. Tím je většinou malý savec jako myš nebo malý vačnatec. Tedy typická krajtí kořist. V těle se pak z vajíček stanou larvy, jimiž se nakazí další had v případě, že mezihostitele pozře.

Že hlístice Ophidascaris robertsi může nakazit i větší savce, lékaři vědí od roku 2019, kdy se je povedlo najít u divoké koaly.  U člověka ale nikdy nic takového neviděli. Až dosud. Všechny symptomy, včetně podivných lézí na různých orgánech, byly rázem vysvětleny. Tyto škrkavky totiž vylučují látky, které rozkládají orgánové tkáně a vzniklými otvory putují po organismu.

Jak zřejmě proběhla nákaza?

Jak se žena mohla nakazit, však zůstává otázkou. Odborníci však přišli s nejvíce pravděpodobnou teorií.

Mohlo by vás zajímat: Muže zabil parazit požírající mozek. Osudným se mu stal zřejmě výplach nosu vodou z kohoutku

Australanka totiž velice často sbírala byliny do salátů a dalších jídel přímo ve volné přírodě. A to u jezera, jehož okolí se jen hemží krajtami kobercovými, jedněmi ze známých hostitelů Ophidascaris robertsi. Vajíčko škrkavky tak nejspíš pozřela právě s nasbíranými listy jedlých rostlin.

Zdroj: CDC, Neuroscience News, The Economic Times, J. F. A. Sprent:  The life history and development of Amplicaecum robertsi

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom