18. srpna 2023 06:00

Nebezpečný psí parazit zamořuje Slovensko a ohrožuje i člověka. Vědci varují před rozšířením do Česka

Pro čtyřnohého mazlíčka je dirofilarióza velice komplikované onemocnění, které může skončit i smrtí. A naši slovenští sousedé ho podle nového výzkumu bohužel nemají pod kontrolou.

Veterináři hlístici jménem Dirofilaria immitis, tedy vlasovce psího, znají už velice dlouho. V srdci svého psa ho našel jeden italský šlechtic z Milána už v roce 1626. Jenže zatímco dřív se tihle „srdeční červi“ vyskytovali v daleko teplejších oblastech, třeba právě v Itálii nebo ve Španělsku, dnes už je běžně potkáme i u nás.

Přečtěte si také: Prastarý parazit už nakazil 800 milionů lidí. Neustále se množí a ohrožuje zdraví

Respektive, skutečně běžně je potkáme u našich sousedů – na Slovensku. A rychle se množí. Jak ukázal 15 let trvající výzkum, zatímco v minulosti byly případy dirofilariózy, tedy onemocnění vyvolané tímto parazitem, naprosto ojedinělé, v roce 2021 ho objevili u celých pěti procent testovaných zvířat.

Snadná prevence, obtížná léčba

Do těla psa se larvy hlístic dostávají komářím štípnutím. Než se onemocnění projeví, trvá to měsíce. Pak zamoří psí srdce nebo plíce, mohou infikovat nenarozená štěňata a působit problémy v játrech. Zvíře bývá unavené, apatické, špatně se mu dýchá, kašle, jeho srst je matná a nekvalitní, má bledé sliznice anebo hubne. Někteří z červů mohou dorůst i do délky 30 centimetrů!

Problém je, že jakmile se příznaky projeví, je už nesmírně komplikované onemocnění vyléčit. Parazita sice veterinář zabije s pomocí léků, jenže pak psovi hrozí komplikace v podobě plicní nebo srdeční embolie. Veterináři proto kvůli tomu musejí podávat i další léky, jako protizánětlivé přípravky a antibiotika.

Nejlepší je proto psovi v obdobích, kdy hrozí poštípání od komára a v oblastech, kde se onemocnění vyskytuje, podávat přípravky, které zabíjejí už samotné larvy vlasovce psího.

Jde o nebezpečnou zoonózu

Komár navíc může larvy vlasovce psího přenést i na člověka. Pravda, v lidském těle parazit nedospěje, ale může se zachytit někde v podkoží, oku nebo plicích a vytvořit tam takzvaný uzlík, který je pak nutné odstranit chirurgicky. Tyhle případy jsou ale naštěstí hodně vzácné.

Mohlo by vás zajímat: Chlapečka zabil parazit požírající mozek. Woodrow byl naším sluncem, vzpomíná rodina

Na Slovensku podle studie hrozí zvýšené riziko nákazy především v oblastech Podunajské, Záhorské a Východoslovenské nížiny. My v České republice jsme měli až na pár ojedinělých případů štěstí. Jenže to se může brzy změnit. Jediný na Slovensku nakažený pes převezený do Česka tu může podle autorů studie infikovat stovky komárů, aniž by to kdokoli zjistil.

Zdroj: Veterina Zbraslav, Dogtoři, Veterinářství, MITERPÁKOVÁ, M., VALENTOVÁ, D. Dirofilaria immitis a Dirofilaria repens v teritoriálnom boji.

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom