24. května 2023 20:04

Zapomeňte na mimozemšťany. Testy DNA odhalily skutečný původ protáhlých lebek z Paracasu

Vetřelci dávnověku S13 (10) – Lebky z Paracasu

Původ lebek z Paracasu byl konečně objasněn a o mimozemšťany se skutečně nejedná. Jak tedy podivné lebky s velkými očními jamkami a spodními čelistmi vznikly?

Protáhlé lebky nejsou z historického hlediska ničím výjimečným a v konečném důsledku ani zajímavým. Různé jihoamerické kultury dosahovaly protáhnutí lebky uměle, například tím, že hlava kojence byla přivázána mezi dva kusy dřeva, čímž se deformovala. Deformace souvisela se společenským či duchovním postavením a vyjma povzdechu nad touto absurdní a zbytečnou krutostí dnes málokterý případ protáhlé lebky vzbudí pozornost. Až na ten jeden případ, kdy se na jednom z podobných objevů začali přiživovat fanoušci konspiračních teorií.

Složitou soustavu hrobů objevil peruánský archeolog Julio Tello roku 1928 na ostrově Paracas v jižním Peru. Hrobky obsahovaly přes 300 koster, na nichž byla nápadná jistá anomálie – protáhlé lebky, o 25 % větší a 60 % těžší než u běžných typů lidských lebek, s abnormálně velkými očními jamkami a spodními čelistmi. Kromě podivného tvaru měly lebky pár dalších abnormalit.

Pohřebiště mimozemšťanů?

Lebky měly například jen jednu temenní ploténku místo dvou a foramen magnum, otvor, kterým prochází mícha, je níž, než by být měl. Sagitální švy, vazivová spojení plochých kostí lebky, zcela chyběly. Další testy odhalily také jinou mutaci barvy vlasů, podle všeho měly jejich nositelé světlé či zrzavé vlasy, což pro tuto oblast nebylo vůbec obvyklé. Samozřejmě se přistoupilo k testům DNA, které odhalily neznámé mutace.

Čtěte také: Přistálo UFO a běhali nám tu mimozemšťani, tvrdí vesničané. Úřady podivný případ prověřují

Jak je patrné například z epizody Vetřelců dávnověku, kterou můžete sledovat na Prima Zoom, konspirátoři měli jasno – lebky jsou kosterními pozůstatky mimozemšťanů. A tak našly podivné lebky své místo mezi artefakty, jako jsou křišťálové lebky či rytina krále Pakala. Případně mezi jinými diskutovanými fenomény konspiračních teorií. Lebky z Paracasu se staly jedním z neochvějných argumentů konspiračních teoretiků pro tvrzení, že naši planetu v minulosti hojně navštěvovaly mimozemské civilizace. Pomyslné vidle do tohoto argumentu ale hodil Brian Foerster, ředitel Historického muzea Paracas. Ten zveřejnil výsledky testů DNA, údajně provedené ve spolupráci s peruánskou vládou, podle nichž je to s lebkami z Paracasu ještě zajímavější.

O původu poddruhů

Lebky mají podle všeho lidský původ, jejich vlastníci byli ale jakousi zvláštní směsicí různých typů lidí. Nedali se označit za Homo Sapiens ani za neandertálce a nebyli stoprocentními indiány. Pokud by jimi byli, měli by krevní skupinu 0, to se ale neprokázalo. Místo toho se objevilo hodně důkazů o přítomnosti DNA z extrémní východní Evropy a extrémní západní Asie. Lebky jsou zřejmě důkazem migračního vzorce, který začíná u Černého moře a končí na pobřeží Peru. Co nám ale podivuhodná směsice DNA i bizarní fyzické deformace o nositelích dlouhých lebek říkají?

Podle všeho byl na Paracasu objeven hrob zvláštního poddruhu lidí, vývojové větve mimo známý evoluční strom. Sám Foerster by je označil jako Homo-Sapiens-Sapiens-Paracas. Objev zcela jiné lidské vývojové linie zní nejen reálněji, ale také svým způsobem zajímavěji než představa eluzivní mimozemské civilizace. Nakolik by se ale její potenciál skvěle vyjímal mezi fanoušky kryptozoologie či příznivci hledání ztracených civilizací, to posoudí jen konspirátoři.

Zdroj: Expres.co.uk / AlphaBiolabs

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom