17. září 2023 06:00

Nezastavitelná armáda mravenců dorazila do Evropy. Ničí domy a ohrožuje i člověka

Podle odborníků byl vpád nesmírně invazivního druhu do Evropy jen otázkou času. Celkem 88 mravenčích kolonií, které na Sicílii našli, teď jen potvrdilo naplnění jejich obav. Ohniví mravenci jsou navíc mistři v přežití a zvládnou se přizpůsobit mnoha různým prostředím.

Pokud jde o takzvané ohnivé mravence (Solenopsis invicta), lidé mají tendenci se obávat hlavně jejich kusadel. Aby také ne, když jimi způsobená zranění bolí podobně jako popáleniny a mnohdy vyvolávají ošklivé alergické reakce. Od kopřivky přes hnisavé puchýře až po skutečně závažné příznaky, včetně anafylaktického šoku.

A úplně stejně jako jejich kousnutí pálí také škody, které tenhle nesmírně invazivní druh páchá na městské infrastruktuře a v zemědělství. Zkušenosti s tím už mají nejen v jejich domovské jižní Americe, ale také ve Spojených státech, Austrálii, na Novém Zélandu, v jihovýchodní Asii anebo v Karibiku. A nově i na italském ostrově Sicílie.

Nepříjemní sousedé

Vědci tam sice celkem 88 hnízd agresivních, invazivních mravenců našli až teď, místní se jim ale svěřili, že se s velmi bolestivými kousanci od mravenců potýkají už od roku 2019.

Genetická analýza ukázala, že byli do Itálie zavlečeni z Číny nebo z USA, na výsledku to ale samozřejmě nemění nic – naděje, že by se jejich invazi na náš kontinent povedlo zastavit, už prakticky neexistuje; klima, ve kterém bez problémů přežijí, má 7 procent našeho kontinentu.

Jsou nesmírně přizpůsobiví, nevadí jim ani velká sucha, povodně překonávají tak, že dělnice vlastními těly postaví raft schopný královnu dopravit do bezpečí.

Výborně se jim daří ve městech a na farmách; ve městech si svoje kolonie často budují pod chodníky a základy dalších staveb, které narušují a destruují. Škod není ušetřen nikdo, ani soukromníci, ani obchodníci a samozřejmě ani stát.

Pokud se usadí někde v okolí zemědělských objektů, může být ještě hůř. Komplikují sklizeň a poškozují plodiny a problémy jsou s nimi tak velké, že je nevyváží ani schopnost ohnivých mravenců eliminovat některé škůdce.

Přečtěte si také: Gigantičtí šneci straší Ameriku. Žerou domy a ničí zdraví, platí přísná karanténa

Představují ohrožení i pro zvířata, kterým mohou způsobit vážná poranění a vzácně taky smrt. Pokud jim omylem stoupnete do mraveniště nebo se cítí jinak ohrožení, utvoří roj a nelítostně zaútočí.

I v Česku? V roce 2050

Jestli se s nimi budeme muset potýkat i v Česku, to je zatím otázkou, v úplném bezpečí rozhodně nejsme. Šíření Solenopsis invicta totiž velmi pomáhá globální oteplování a jak naznačují vědecké modely, ohniví mravenci budou v roce 2050 pravděpodobně schopní přežít i v celé střední Evropě.

Zdroj: M. Menchetti et al.: The invasive ant Solenopsis invicta is established in Europe, Fireants.org.au

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom