27. června 2023 06:00

Gigantičtí šneci straší Ameriku. Žerou domy a ničí zdraví, platí přísná karanténa

Spojené státy s přemnoženými invazivními obřími šneky bojují už poněkolikáté a pokaždé to stojí miliony dolarů. Tentokrát proto nenechávají nic náhodě a v místě, kde se tito obří afričtí šneci vyskytli, vyhlásily extrémní karanténu.

Floridu znovu ohrožují obří afričtí šneci. Problémy tam s nimi mají od 60. let 20. století. Naposledy proti nim místní vytáhli do boje loni. Vyzbrojení prudkým jedem na měkkýše a speciálně vycvičenými protišnečími psy, kteří dokážou oblovky vyčmuchat i dvacet centimetrů pod zemí, se je samozřejmě hned pokusili zlikvidovat. Letos se ale bohužel ukázalo, že tahle snaha, která tamní daňové poplatníky mimochodem opět vyšla na miliony dolarů, byla marná.

Žravé, ničivé a zdraví nebezpečné

Pokud si myslíte, že díky invazivním hnědým plzákům španělským, kteří řádí na našich zahradách, máte ponětí, jaké škody může oblovka žravá napáchat, tak vás vyvedeme z omylu. Odporní hnědí slimejši jsou totiž jen slaboučký odvar. Oblovky žravé váží i 300 gramů a jsou velké jako předloktí. Jejich ulity bývají tak tvrdé, že propíchnou i pneumatiku automobilu. A to i díky tomu, jak výhodný zdroj vápníku si na Floridě našli. Pojídají totiž omítku, barvy i štuk z lidských obydlí.

Úrodu na poli, natož na zahrádce, dokážou zdecimovat během jediné noci a množí se vyloženě bleskovou rychlostí. V jedné snůšce zvládnou vyprodukovat i tisíc vajec. A aby toho nebylo málo, jsou nositeli pro lidi nebezpečných parazitů, kteří někdy způsobí i meningitidu. Člověk se přitom nakazí velice snadno, stačí, když sní zeleninu, kterou mu na zahradě oblovka pokálela.

Vyhlášená karanténa

Není proto divu, že se floridské úřady odhodlaly k drastickým opatřením a v oblasti, kde se oblovky opět vyskytly, vyhlásili protišnečí karanténu. Jde o zhruba deset čtverečních kilometrů v okrese Broward. Tahle karanténa samozřejmě vypadá trochu jinak než ta, kterou jsme zažívali během pandemie.

Přečtěte si také: Jak na klíšťata? Nepodceňujte jejich kousnutí, varuje paní Alena a zmiňuje vážné problémy

Kromě toho, že je samozřejmě zakázáno kamkoli přemisťovat oblovky, nesmějí místní prakticky jakkoli manipulovat s půdou ani plodinami. Nesmějí vyvézt ani květinu v květináči, natož zeminu, suť, kompost či vypěstovanou zeleninu, zkrátka cokoli, kde by se mohla nějaká malá oblovka nebo její vajíčko vyskytovat, aniž by si sehnali speciální povolení.

Zdroj: Floridské ministerstvo zemědělství

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom