22. března 2023 06:00

Gigantičtí potkani terorizují oblíbenou část Británie. Jsou velcí jako kočka a prohryžou i skálu

Podle některých svědků jsou dospělí jedinci někdy velcí jako kočky. Kde páchají nejhorší problémy a proč je na ně běžný jed na hlodavce krátký?

Oblíbená waleská pláž Castle Beach čelí něčemu, co se snad ani nedá nazvat jinak než invazí. Útesy totiž zamořili obří potkani. Místní o nich tvrdí, že dospělí jedinci by si co do velikosti nezadali s domácí kočkou. Mluví o nich jako o „superpotkanech“ a vyzývají autority, aby rázně zakročily. Jenže jak se zdá, na obří hlodavce nefungují ani pasti či jed.

Turisté problém zhoršují

Nejde o to, že by tihle až půl metru dlouzí hlodavci byli vůči jedům imunní nebo dokázali odolat železným nástrahám. Problém, který začal v přírodě, lidé dlouho zanedbávali. Jak píše britský The Guardian, hlodavci koneckonců i v současnosti působí největší škody na útesech – kvůli tomu, jak si ve skále mocnými zuby a drápy hloubí doupata, skály neuvěřitelně rychle erodují. Jenže teď se potkani už množí tak rychle, že je zmocněnci města nestíhají zabíjet – jedna samice zvládne vyvést šest vrhů za rok a najednou může porodit i 12 mladých – a čím dál častěji se odváží i k lidským obydlím.

Přečtěte si také: Zabijácké sršně se valí Evropou a ohrožují i Česko. Jak se dá invaze zastavit?

Potravy přitom i takhle přemnožená populace gigantických hlodavců na útesech najde dost. Můžou za to opět i lidé, tentokrát nikoli místní, ale turisté. Ti běžně na pláži a přilehlých skalách krmí ptáky a nechávají po sobě zbytky jídla. Přemnoženým potkanům by tak rovnou mohli postavit bufet. Nebyl by v tom žádný rozdíl.

Potkani začínají rozšiřovat útočiště

Podle obyvatel Tenby problém v posledních týdnech skutečně nabral na závažnosti. Místní si stěžují, že za soumraku i rozbřesku se město chlupatými tělíčky jen hemží. A přitom patří Castle Beach k nejnavštěvovanějším lokalitám Walesu. Vedení města tak teď čeká urputný boj, pokud chce superpotkany dostat nějak pod kontrolu ještě před začátkem sezony.

Zdroj: BBC

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom