7. ledna 2023 05:30

Příroda vyškolila mravenčí armádu. Podívejte se na katastrofální útok

Stát se motýlem: Housenka se ubrání mravencům

Housenka motýla působí na první pohled zranitelně a mnoha predátorům se může jevit jako snadná kořist. Některé druhy ale mají tajnou zbraň, před kterou utečou i smrtonosní mravenci.

Než se housenka změní v motýla, musí projít larválním stadiem, které může trvat týdny až roky. Během toho se vyživuje rostlinnou potravou, stravovací návyky se ale druh od druhu liší. Některé housenky nepohrdnou tlejícím dřevem, masem, nebo dokonce jinými housenkami. Mohou žít pospolitě, přičemž si tkají hnízda, stejně jako zcela samostatně. Osamělé housenky jsou samozřejmě na první pohled ideální obětí hladových mravenců.

Stačí dobrá chemie

Jak ale uvidíte v pořadu Stát se motýlem na Prima Zoom, i mravenci mohou své síly přecenit. V pořadu dostanou zálusk na osamocenou housenku putující jejich územím, ta je ale překvapí svou tajnou zbraní – ze svých růžků vypustí sekret s výpary, které mravence odpudí. Jakmile mravenci před kyselou vůní utečou, může housenka pokračovat v hledání místa, kde se zakuklí.

Jakmile si na zakuklení najde klid a prostor, může začít její postupná přeměna v motýla. Délka kuklení závisí na teplotních podmínkách, čím nižší teplota, tím delší dobu stráví tvor v kukle. Když se kukla odklopí a z kokonu vyleze motýl, musí opět risknout pozici kořisti a nechat několik hodin viset svá měkká křídla svisle dolů, než ztuhnou a umožní mu létat. Teprve pak může odletět a žít s o něco menšími obavami z predátorů.

Zdroj: National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom