4. ledna 2023 14:18

Podívejte se na nejznámější proměnu světa. Takhle se z housenky stane překrásný motýl

Stát se motýlem: Proměna v motýla

Metamorfóza housenky v motýla je jednou z nejznámějších proměn, hojně diskutovanou v hodinách přírodopisu i užívanou jako metafora. Jak přesně přeměna probíhá?

Larvální stadium motýlů začíná jako vajíčko. Motýlí vajíčka jsou různých tvarů, velikostí a barev a obecně platí, že čím větší motýl, tím větší vajíčko. Z naší perspektivy to mnoho neznamená, největší vajíčka jsou totiž 2–3 mm veliká. Motýl je klade na živou rostlinu, aby měla mláďata dost potravy.

Trudný život housenek

Někteří motýli se živí více druhy rostlin, jiní se ale fixují pouze na jeden typ rostliny. Housenka se z vajíčka vylíhne dny až týdny po nakladení, záleží na okolní teplotě a vlhkosti. Život housenky není nic jednoduchého. Sužují je parazitické larvy žijící v těle housenky, které je časem prorazí na cestě na povrch těla, různé choroby a také draví ptáci. Proměny v motýla se dožije jen malé procento housenek. Jak to vypadá, když se tohoto zázraku dožijí, uvidíte v pořadu Stát se motýlem na Prima Zoom.

Když nastane čas na housenčin vývoj, přestane přijímat potravu a začne se vyprazdňovat. Začíná tuhými výměšky, poté řídkými výměšky a nakonec vylučuje čirou tekutinu. Housenka přitom mění barvu a po několika hodinách příprav se vydává na cestu za ideálním místem k zakuklení. Když na cestě potkáte housenku, je dost možná na cestě stát se motýlem.

Příprava kukly

Způsoby kuklení housenek závisejí na jejich druhu. Například babočky nejdříve připředou k větvi stromu chomáč vláken, se kterým se spojí zadečkem, následně se spustí hlavou dolů a čekají. Běláskové si přidržují kolem těla pásek. Lišajové se zavrtají pod zem, kde si vyhloubí komůrku a kuklí se v ní. Stejně jako způsob se různí i délka kuklení, obecně ale platí, že čím nižší teplota, tím delší stadium. Že se následné líhnutí blíží, poznáme třeba podle toho, že pod stěnou prosvítá kresba a vybarvení křídel, těla i tykadel.

Samotné líhnutí pak probíhá velmi rychle. Obal se v části hlavy odklopí a motýl se vysouká ven. Protože jsou jeho křídla ještě malá a měkká, nemůže létat několik hodin, což z něj dělá snadnou kořist pro predátory. Křídla přitom zavěsí do volného prostoru, aby mohla ztuhnout. Když se po několika hodinách zadaří, může motýl odletět.

Zdroj: Florida Museum

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom