6. listopadu 2023 11:29

Největší had Madagaskaru loví jako filmový Predátor. Podívejte se, jak najde a usmrtí kořist

Zázraky divočiny Madagaskar S1 (1) – Hroznýš madagaskarský

Největší had Madagaskaru při lovu rozhodně nikam nespěchá a na svou oběť si trpělivě počká.

Hroznýši patří obecně k největším a nejtěžším hadům světa a také k nejzavilejším lovcům. K tomu jim pomáhá zvláštní smyslový orgán. Na hlavě mají zvláštní buňky – termoreceptory, s jejichž pomocí rozlišují nepatrné rozdíly v teplotě. Díky nim poznají rozdíl až o 0,025 stupňů Celsia, což uplatní především v momentech, když v noci vyrážejí na lov.

Pevné objetí

Hroznýši sice patří k nočním živočichům, v pořadu Zázraky divočiny: Madagaskar nicméně uvidíte hroznýše madagaskarského, největšího hada tohoto ostrova, lovit za bílého dne. Stačí mu si v klidu počkat, dokud se k němu malý hlodavec neprozřetelně přiblíží. V ten moment vyrazí do akce a proti jeho útoku není prakticky obrany. Zvíře ovine tělem, pevně sevře a zadusí. Savci a ptáci tvoří hadovu nejčastější kořist, ideálně v suchých a více otevřených lesích. Mláďata hroznýše madagaskarského preferují život na stromech, dospělý hroznýš vyhledává spíš lesní porost.

Čtěte také: 22 hadů v roztomilých kloboučcích, protože... proč ne?

Kromě Madagaskaru najdeme hroznýše madagaskarského i na ostrově Nosy Be a poznáme ho podle jeho výrazného hnědého, pískového nebo béžového zbarvení. Jestli mu něco nesvědčí, je to období sucha, během kterého přezimuje. Jakmile je však sucho pryč, začne se had pářit. Za 7 až 8 měsíců porodí samice i 6 živých mláďat.

Zdroje: iNaturalist / Animal Diversity

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom