26. listopadu 2022 06:00

Lví samci jsou nemilosrdní. Podívejte se, jak krutě zacházejí s nevinnými lvíčaty

Častokrát označovaní králové zvířat jsou synonymem pro majestátnost, respekt i hrdost. Málokdo už však ví, že se lví samci neštítí zabít všechna nevlastní mláďata bez rozdílu. Pohání je instinkt i potřeba ukázat svou dominanci.

Africký lev je jedním z nejznámějších a nejrespektovanějších savců na celém světě. S jeho silnou čelistí, mohutným tělem a divokým řevem, který je slyšet na několik kilometrů daleko, není těžké pochopit, proč je tento druh už od pradávna obdivován. Ani u majestátních a vrcholových predátorů, jako jsou lvi, se však nezapřou kruté pudy. Bez milosti zabíjejí bezbranná lvíčata z čiré dominance.

Vraždící vůdce smečky

Není žádným tajemstvím, že dospělí lvi zabíjejí nestřežená mláďata ostatních zvířat, a to kdykoli mají příležitost – koneckonců je to snadná kořist bez větší námahy. Ve společenství teritoriálních koček však dochází i k infanticidě, tedy jevu, při kterém živočichové zabíjejí mláďata svého vlastního druhu. Nejčastěji se tak stává ve chvíli, kdy lví smečku ovládne nový a silný samec. Moc dobře si je totiž vědom toho, že lvíčata nejsou jeho, a tudíž nevidí důvod, proč by se měl o malé cizáky starat. Jejich smrt je proto rychlým a elegantním řešením.

Jak můžete vidět v dokumentární sérii Serengeti, kterou vysílá Prima ZOOM, lví samec mrtvého drobečka ani nepozře. Jeho jediným cílem je ho zlikvidovat, nedělá to z hladu. Zdrcené matce už poté nezbývá nic jiného, než ochránit zbylé potomky a utéct s nimi co nejdál do bezpečí. Vrcholoví predátoři však nikdy nezabijí své vlastní mladé, naopak. V dynamické hierarchii udělají samci vše pro to, aby svá mláďata ochránili a zajistili přežití vlastní linie a šíření genů.

Zdroj: Discover Wild Life

Tamara Fränzlová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom