30. září 2022 02:45

Závody koní na sněhu mají unikátní disciplíny. Podívejte se, jak se jede na lyžích za haflingem

Haflingové byli vyšlechtěni v 19. století v Rakousku a severní Itálii. Je to plemeno malých koní, které se vyznačuje vysokou odolností, inteligencí a všestranností. I proto se může zúčastnit zimních závodů.

Haflingové dostali své jméno podle stejnojmenné rakouské vesnice Hafling. Vznikli křížením araba a těžkého chladnokrevníka a vyznačují se světle rezavou barvou a bílou hřívou a ocasem. Jsou to velice inteligentní zvířata, která se skvěle hodí ke spolupráci s dětmi i na práci.

Jde o temperamentní koně s bezproblémovou povahou, kteří jsou nenároční, odolní, přátelští a učenliví. K jejich mimořádné houževnatosti a otužilosti přispívá také podnebí v blízkosti hor. I to je důvod, proč se hříbata odchovávají na alpských pastvinách. Čerstvý vzduch zkvalitňuje funkci jejich srdce a plic.

Dlouhověkost a všestranné využití

Jak ukazuje dokument Krásy Jižního Tyrolska, který můžete vidět dnes v 16:55 na Prima ZOOM, haflingové se účastní i oblíbených závodů na sněhu. Průměrná délka života v jejich přirozených podmínkách je mezi 35–40 lety, domestikovaní koně se dožívají kolem 25 let. Využívají se jako rekreační koně, v zápřeži, zahanbit se však nenechají ani ve sportovních disciplínách jako je drezura či parkur. Své místo mají i v zemědělství, při tažení kočárů ale samozřejmě vypadají daleko majestátněji.

ZDROJ: Wikipedie

Šarlota Chmelařová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom