30. října 2023 11:54

Nakazil už 800 milionů lidí. Prastarý parazit se neustále množí

Vikinské latríny se staly místem nálezu důležitých vzorků červovitého organismu s tenkou hlavou a postupně sílícím tělem, které někdy dosahuje délky i pěti centimetrů.

V až 2 500 let starých exkrementech Vikingů, nalezených na území Dánska, Nizozemska a Lotyšska, se vědcům povedlo objevit dokonale zachovalé fosilie vajíček tenkohlavce lidského (Trichuris trichiura) a zanalyzovat podrobně genetické informace, které obsahovaly. Odborníci díky tomu mohli zmapovat vzájemný vztah obou druhů, jenž měl trvání dlouhých 55 tisíc let.

Samozřejmě ale nešlo zrovna o vztah dobrovolný. Nakažení lidé sice infekci obvykle přestojí bez větších potíží, občas ovšem červi sídlící v zažívacím traktu způsobí i zvracení, nevolnost, průjmy či zácpy.

Už 800 milionů nakažených a globální rozšíření

Parazit nás potřebuje k rozmnožování, neboť s naší stolicí se do půdy a vody dostávají vajíčka, která přežijí velmi dlouho. Někdy i 6 let. Z jimi kontaminované vody nebo potravy se pak nakazí další člověk. Odborníci zjistili, že jsme tyto parazity exportovali do celého světa. Z Afriky se s námi nejdřív podívali do Asie a pak i do Evropy. Rozšířili jsme je i po americkém kontinentu, a to ještě dříve než před 11 tisíci lety zmizel pevninský spoj mezi Eurasií a Severní Amerikou.

Spojenectví lidí s nechutnými červy přitom pokračuje dodnes. Je sice pravda, že díky současným vysokým hygienickým standardům v mnoha zemích se parazitům nedaří tolik jako v minulosti, přesto však i dnes nakazí úctyhodné množství lidí. Aktuálně je podle odborníků nosí v sobě 600 až 800 milionů lidí.

Zdroj: Nature Communications / Eurekalert

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom