2. února 2023 06:00

Mravenci se mění v tupé zombie. Podívejte se na útok miniaturního parazita

I zabijáci z ranku obávaných ohnivých mravenců mají svého predátora, který jim dokáže připravit opravdu hrůzný konec. Muška hrbilka je jedním z nich.

Zástupci hmyzu z čeledi hrbilkovitých platí na jihu Spojených států za účinnou zbraň proti invazivním ohnivým mravencům. Ti jsou sami obávanými predátory, před nimiž si žádný hmyz nemůže být jistý životem. Před hrbilkou, muškou o velikosti sotva 0,6 milimetrů, se ale třesou i tito nelítostní útočníci.

Živí mrtví mravenci

Hrbilka patří mezi parazitické druhy a mravence vítá jako ideální inkubátor pro svá vajíčka. Oplodněná hrbilka vyhledá mravenčí kolonii a najde si vhodného mravence, přičemž od jeho kusadel musí udržovat ideální vzdálenost. Jakmile má příležitost, v extrémně rychlém čase naklade vajíčko do štěrbiny v mravencově krunýři, třeba do jeho kloubu. Způsob, jakým „oplodní“ zhruba stovku mravenců, detailně ukazuje i pořad Život ve vzduchu na Prima Zoom.

Larva uvnitř mravence brzy převezme kontrolu nad jeho nervovým systémem a změní jej v podstatě v zombie. Postižený mravenec opustí kolonii a vyhledá dobře osvětlené místo, kde chodí ve stále zmatenějších kruzích. Jak larva roste, dva týdny požírá mravence zevnitř. Nakonec vyžírá mravencovu hlavu tak dlouho, dokud sama od těla neodpadne. Dospělá hrbilka poté vyleze z mravencova krku a vydává se do světa, aby mohla svůj životní cyklus opakovat.

Zdroj: BugGuide.com

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom