4. listopadu 2022 06:00

Tutanchamonova pomsta: Může za 17 mrtvých neuctivé zacházení s jeho tělem, o němž skoro nikdo neví?

Ztracené světy, skryté poklady: Tutanchamon - poslední šance.mp4

V listopadu 1922 se Údolí králů na jihu Egypta stalo dějištěm celosvětové senzace. Archeolog Howard Carter zde už několik let prováděl rozsáhlé vykopávky s cílem najít jakoukoliv královskou hrobku, kterou v minulosti nenavštívili vykradači hrobů.

Písek v Údolí králů byl přitom prosetý mnoha expedicemi a odborníci místo považovali za dokonale prozkoumané. Carter a jeho mecenáš lord Carnarvon ale minimálně od roku 1917 věřili, že právě zde narazí na stopy vedoucí přímo k hrobce faraona Tutanchamona. Na její existenci odkazovaly nálezy drobných předmětů i nápisy v hrobce Tutanchamonova spoluvládce a nástupce faraona Aje, kterou v Údolí králů objevil Carterův předchůdce Američan Theodore M. Davis.

Roky utíkaly a Lord Carnarvon už ztrácel chuť další průzkum financovat, když nečekaně došlo k průlomu. Dělníci 4. listopadu 1922 narazili na skrytý schod a o den později už bylo jisté, že jde o začátek neznámého schodiště. Po dnech plných napětí a nervozity pak Carter s Carnarvonem stáli 24. listopadu 1922 před neporušenými pečetěmi faraona Tutanchamona. O den později pak do více než 3 300 let staré hrobky se zatajeným dechem vstoupili.

Faraonova pomsta

Jako první vešel dovnitř lord Carnarvon – a podle milovníků záhad se tím stal o několik měsíců později i první lidskou obětí údajné faraonovy kletby. Tu měl dokládat nápis na keramické tabulce hlásající, že „smrt přiletí na rychlých perutích k tomu, kdo poruší faraonův klid“. Bez ohledu na skutečnost, že dnes v hrobce žádný takový text není, pronásledovala záhadná úmrtí narušitele faraonova klidu ještě mnoho let po jejím otevření.

Čtěte také: Poklad nedozírné ceny vypátrali v Říčanech. Hrnec ve sklepě ukrýval mince z dob Karla IV.

Jako první zemřel v dubnu 1923 právě lord Carnarvon, údajně na špatně ošetřené kousnutí komárem. V den jeho smrti v Káhiře vypadl proud a v tisíce kilometrů vzdálené Anglii v hodině Carnarvonovy smrti pošel i jeho oblíbený pes. „Můžu vám o tom hodně povědět, protože jsem tam tehdy byl. Náhodou ho štípnul komár a co udělal? V noci nebo ráno si ten pupínek z obličeje odřízl a u oběda nám pak oznámil, že mu není dobře,“ vyprávěl v dokumentu Mýty: Největší záhady lidstva syn lorda Carnarvona.

Podle badatelů měla faraonova pomsta postupně dolehnout na 17 lidí. Byl mezi nimi rentgenový odborník Archibald Reid (†1924) pověřený zkoumáním Tutanchamonovy mumie, nevlastní bratr lorda Carnarvona Aubrey Herbert (†1925), Carnarvonova žena lady Almina (†1929) a také Carterova pravá ruka Arthur Mace (†1928). Samotný Howard Carter se ovšem dožil 64 let a zemřel v březnu 1939 na rakovinu.

Přestože úmrtí na první pohled skutečně vypadají jako důsledek faraonovy kletby, vědci pochopitelně hledají jejich příčinu jinde. Kromě snadno vysvětlitelných přirozených důvodů se nabízí i účinek bakterií vegetujících na potravinách a vnitřnostech faraona, jež byly součástí pohřební výbavy. Navíc v době, kdy do objevu penicilinu chybělo šest let (o jeho klinickém využití nemluvě), mohla z dnešního pohledu i banální onemocnění nebo zranění způsobit smrt.

Výstava Tutanchamon

Carter s Carnarvonem v zapečetěné hrobce objevili téměř 6 000 předmětů včetně nábytku, rozložených vozů, luků a šípů nebo mnoha truhlic naplněných šperky, oděvy nebo plátnem, ale také potravin a sošek sloužících, tzv. vešebtů, kteří se měli o faraona po smrti starat. Tutanchamonův poklad tvořený kromě šperků také amulety, hračkami nebo toaletními potřebami zaplňuje 12 místností Velkého egyptského muzea v Káhiře a jeho součástí je i slavná Tutanchamonova dýka vyrobená z mimozemského materiálu.

Umělecké repliky stovek předmětů z Tutanchamonovy hrobky byly spolu s názornými grafikami a videi součástí stejnojmenné výstavy, kterou hostilo brněnské Výstaviště.

Tutanchamonova mumie

Samostatnou kapitolou byla mumie faraona uložená ve třech těsně do sebe vložených rakvích v sarkofágu uvnitř pohřební komory. Samotný kamenný sarkofág byl vnořený do čtyř dalších dřevěných schránek složených do sebe podobně jako ruská matrjoška. Otevřít sarkofág ve stísněném prostoru trvalo Carterovi a jeho lidem celé dny, jeho obsah ale stál za to.

Mumii překrývala slavná zlatá maska. Aby mohl Carter mumii a poklady, kterými byla obložena, ukázat světu, rozhodl se tělo rozřezat na kusy. Odřízl Tutanchamonovi hlavu i další části těla a pak je zase složil tak, aby poškození byla co nejméně patrná. Přivolalo snad toto nedůstojné zacházení s mrtvým Tutanchamonem, o němž možná slyšíte poprvé, faraonovu pomstu?

Mohlo by vás zajímat: Vinnetouovi potomci milují husity. Opravdoví indiáni nebyli jako z filmu, nosili i cylindry

Mumie faraona Tutanchamona vystavená ve skleněném sarkofágu je dnes jediným předmětem, který v hrobce KV62 (King Valley 62) v Údolí králů najdete. Carter totiž během pěti let po fantastickém objevu celou hrobku vyprázdnil, přičemž se odborníci domnívají, že si některé cenné předměty nechal pro sebe.

Tutanchamon – nemocné dítě na faraonském trůnu

Tutanchamonův otec Achnaton byl svým způsobem revolucionář. Zakázal tisíce let starou tradici uctívání mocných egyptských božstev, jakými byli Hór, Anúbis, Ptah, soudce mrtvých Usír nebo sluneční bohové Re a Amon, a nahradil je kultem jediného boha Atona symbolizovaného slunečním kotoučem. Manželkou Achnatona byla krásná Nefertiti.

Tutanchamon nastoupil na trůn v devíti letech (nejspíš v roce 1333 př. n. l.), z vlády se ale dlouho netěšil – zemřel totiž už o deset let později. Analýza DNA a další vyšetření ukázaly, že tolik obdivovaná zlatá maska skrývá nemocí poznamenanou a zdeformovanou tvář. Tutanchamonovo tělo nese jasné důsledky incestu a mladý faraon byl nejspíš nemocný už od narození. Měl jednu nohu kratší, takže silně kulhal. To vysvětluje, proč bylo v hrobce mladého faraona asi 130 holí. Trpěl také akutní malárií a rozštěpem horního patra, což odborníci přikládají právě incestu.

Dávná smrt krále Tutanchamona spolu s novodobými úmrtími v řadách objevitelů jeho neporušené hrobky tak dodnes vyvolávají mrazení v zádech a dále živí zájem o poklady a dějiny civilizace, která před pěti tisíciletími vznikla podél blahodárného Nilu.

ZDROJ: Smithsonian Magazine, Britannica

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom