18. června 2024 07:00

Speciálně vylepšené tanky pomohly vyhrát druhou světovou válku. Podívejte se na slavné „Hobartovy hračky“

Druhá světová válka v barvě S1 (9) - Hobartovy hračky

Vylodění v Normandii bylo jednou z nejdůležitějších operací druhé světové války, proto na něj byly soustředěny ty nejlepší dostupné síly. Mezi nimi byla i 79. obrněná divize královských ženistů, která měla fascinující prostředky pro zdolání obtížného terénu.

Divizi velel generálmajor Percy Hobart, jenž během nájezdu na Dieppe v srpnu roku 1942 názorně předvedl neschopnost tanků a pěchoty při zdolávání opevňovacích překážek během obojživelného přistání. Upozornil tím na potřebu vytvořit speciální vozidla schopná překonat jakkoli zákeřný terén. Třebaže v březnu 1943 hrozilo, že bude Hobartova divize pro nedostatek financí rozpuštěna, nakonec generál štábu sir Alan Brooke Hobartovi nabídl možnost přetvoření divize na jednotku složenou ze speciální obrněné techniky. Hobart souhlasil trochu neochotně a vymínil si podmínku, že jednotka bude stále vedena jako operační a dočká se nasazení v boji.

Čtěte také: Záběry ničivé exploze. Ukrajinci rozmetali ruský želví tank, dron proletěl přímo poklopem

Víc než jen tank

„Hobart byl známý jako excentrický muž, s nímž se dalo těžko vyjít, byl ale přirozeným vůdcem se smyslem pro inovaci. Pod jeho vedením byla vyvinuta i vylepšena skupina vozidel známých jako Hobartovy hračky,“ uvádí kurátor instituce The Tank Museum David Willey.

Některé z těchto hraček nebo udělátek uvidíte v pořadu Druhá světová válka v barvě na Prima ZOOM. Patřil mezi ně například tzv. Crocodile, vylepšený tank Churchill Mark IV. V zásadě byl k tanku připojen přívěs s plamenometem, jehož plameny dosáhly na 80 metrů. Jednalo se o ideální zbraň používanou na bunkry, zákopy a další opevnění.

Úprava terénu

Hobartovy hračky měly ale i jiný účel než rozsévat smrt – některé upravené tanky naopak usnadňovaly pohyb v terénu nebo naopak životy zachraňovaly. To byl případ Craba, tanku Sherman s rotujícím válcem opatřeným těžkými řetězy, který čistil zemi od min. Jiné sloužily ke stavění mostů, to byly tanky Churchill opatřené výsuvnými rampami, s nimiž mohly posádky překlenout jakoukoli propast, případně disponovaly obrovskými svazky pletiva či chrastí, s nimiž vyplnily nepříjemnou prohlubeň.

Mohlo by vás zajímat: Česko nakoupí 77 nejlepších tanků Leopard. Mají nejmodernější vybavení včetně aktivního pancíře z Merkavy

Jiné tanky zase pokládaly přes cestu potah, po němž mohla další vozidla bez poškození přejet. Tato vozidla byla využita nejen v Normandii, ale také při dalších spojeneckých taženích Evropou. Hobartova 79. obrněná divize zásadně pomohla k vítězství ve druhé světové válce, s jejím koncem ale skončila také tato pozoruhodná jednotka. K jejímu rozpuštění došlo 20. srpna 1945.

Zdroje: IWM/World of Tanks

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom