25. září 2024 16:30

Pedofil Kučera zabil svou šestiletou dceru. Její tragickou smrt umožnila i díra v českých zákonech

„Jsme v Beskydech, dokud je pěkné počasí,“ zněl vzkaz zanechaný v ostravském bytě roku 1997. Nikdo ale v pisatele vzkazu neměl nijak velkou důvěru. Roman Kučera se šestiletou dcerou Kateřinou opustili Ostravu 3. září a 10. října po nich policie vyhlásila neúspěšné pátrání. Koncem měsíce se však muž přihlásil sám na české ambasádě v jugoslávském Bělehradě. V zuboženém stavu, bez auta a především bez dcery. Kučera se vymluvil na ztrátu paměti, vzhledem k okolnostem, které zmizení otce a dcery předcházely, mu ale nikdo nevěřil.

Roman Kučera se dostal do křížku se zákonem už v roce 1987, kdy působil jako oddílový vedoucí. Během prázdnin osahával svěřené pionýrky a soudní znalci konstatovali, že jeho sexuální náchylnost k desetiletým holčičkám má dlouhodobý, zřejmě celoživotní charakter. Jednoduše řečeno: Kučera je heterosexuální pedofil.

Čtěte také: „Lovci pedofilů“ si počkali na policistu-predátora a zbili ho. Odborníci před postupem varují

Pryč od minulosti

Okresní soud jej odsoudil ke dvěma letům nepodmíněně, s následným ochranným léčením ústavní formou. Vězení ale opustil už v září 1988, s podmínečným odkladem v délce tří let. Léčbu nastoupil, v dubnu 1989 mu ale byla změněna na ambulantní formu, která skončila v roce 1993. Kučera se jevil jako vzorný napravený hříšník. „Chtěl jsem být dál od dětí, aby mě zase někdo do něčeho neuvrtal. Říkal jsem si, že skončila jedna historie. Chtěl jsem dělat tak, aby všechno bylo v pořádku,“ vysvětloval později u výslechu.

Následně navázal vztah se ženou, sotva plnoletou, leč přeci jen dospělou, v roce 1991 se s ní oženil a zplodil s ní dceru Kateřinu. Vše vypadalo tak, že z jeho strany nebezpečí nehrozí, a tak mu byl trest dokonce zahlazen. Jak moc velká chyba to byla, se ukázalo až po roce 1996.

Zmizelá

Toho roku podal Kučera žádost o rozvod, jeho žena se totiž od něj odstěhovala a našla si přítele, s nímž čekala další dítě. Kučera působil na soud i sociální pracovníky jako vzorný otec, což byl následek právě oné chyby. Sociální pracovníci ani soudci neměli ze zákona pravomoc nahlédnout do opisu trestního rejstříku, jen do jeho výpisu, v němž nejsou uvedeny zahlazené tresty. Během rozvodového procesu byl tak Kučera skutečně jediným, kdo věděl o jeho deviaci. A tak mu soud svěřil tehdy pětiletou Kateřinu do péče.

Kučera nicméně dál působil jako svědomitý a pečlivý otec. Učitelky ve školce ho měly rády, stále dceru převlékal, protože podle jeho slov „Katka musí vonět“. Dcera sama nepůsobila na první pohled jako týrané dítě, při odchodu chytala otce kolem krku, mazlila se s učitelkami, vyprávěla, jak se s ní tatínek také mazlí, jak ji koupe, spí s ní v posteli, zkrátka nic zjevného neukazovalo na nic nekalého.

V poslední době ale všechna dívčina vyprávění dostala nový, temnější rámec, když začala trpět potížemi při močení. Dupala nohama bolestí, jak to štípe, až musel Kučera slíbit učitelkám, že dcerku vezme k doktorce. Svůj slib ale nesplnil, místo toho koupil měsíčkovou mast a podle Katčina vyprávění ji „tam“ sám mazal. Naposledy se Kateřina objevila ve školce 3. září 1997. Pár dní poté zmizel otec i auto.

Odporný nález

Během výslechu na policii v České republice příliš sdílný nebyl. Zato byl lítostivý, každou chvíli plakal, tvrdil, že se paměť trochu zlepšila, ale o některých věcech že mluvit nemůže. Raději je napíše. Svými dlouhými elaboráty ale příliš mlhy nerozehnal, spíše ji přidával. Nakonec se z něj podařilo dostat, že začátkem září měl menší deprese. Vzal si prášky na spaní, a když vyprchaly, uviděl u zdi polštář a pod ním svou mrtvou dceru. Podle všeho ji omylem zalehnul.

Zpanikařil, věděl totiž, že mu nikdo neuvěří. Chtěl se zabít a vyzkoušel několik způsobů. Pustil si plyn, polykal prášky, lehl si do vany s fénem, nic se ale nepodařilo. Nakonec zabalil tělo dcery do tašky od vysavače, naložil ho do auta a někde u Mošnova jej hodil do rybníka, jak se můžete dočíst například v knize Bratrstvo tajných hrobů.

Po činu odjel na Slovensko za bratrem, jemuž se se vším svěřil. Bratr mu moudře radil návrat do Čech, ale to Kučera odmítl a prchl do Jugoslávie, kde nějak přišel o auto. Sebelítostivou historku kriminalisté vyvrátili hned, jakmile díky vypuštění rybníka získali tělo. Příčinou smrti bylo udušení při uzávěru horních cest dýchacích. O zalehnutí nemohla být řeč. „Pud sebezáchovy u šestiletého zdravého dítěte je tak velký, že by se v každém případě snažilo zátěže zbavit,“ stálo ve znaleckém posudku. O to děsivější byl další poznatek pitvy. Genitál mrtvé dívky byl silně traumatizován, trhliny sahaly až do čtyř centimetrů v měkké tkáni. Nabízel se pohlavní styk, k traumatu mohlo dojít i tupým předmětem nebo rukama.

Mohlo by vás zajímat: Brutálně znásilnil a podřízl 11letou Haničku. Sadistický pedofil je z Bohnic zpátky na svobodě

Spravedlnost přišla pozdě

Roman Kučera byl obviněn z vraždy osoby mladší patnácti let, ve snaze zakrýt jiný trestný čin, tj. pohlavní zneužívání téže osoby. Pedofil však vše rázně popřel. „Vůči Katce bych si nic nedovolil!“, bránil se. Protože tělo Kateřiny dlelo ve vodě dva měsíce, měkké tkáně doznaly silného poškození a to znemožnilo upřesnit, jak děvče zemřelo. Podle předsedy senátu tak nebyl dostatečně prokázán přímý úmysl obžalovaného dítě usmrtit.

Kučeru tak soud zprostil viny v otázce vraždy, nicméně jej odsoudil na 14 let vězení za pohlavní zneužití s následkem smrti. Kučera se při vynesení rozsudku zhroutil a většinu zdůvodnění proplakal. Rozsudek přijal, nicméně státní zástupce a Kučerova matka podali odvolání, v němž upozornili na Kučerovy snížené ovládací schopnosti.

Vrchní soud v Olomouci v září 1999 nicméně původní verdikt potvrdil: „Roman Kučera věděl už z předchozího léčení, že pokud bude mít s úchylkou své sexuální orientace problémy, musí vyhledat lékařskou pomoc. On však tak nereagoval a dopustil se dalšího deliktu. Jeho pobyt na svobodě je pro mladé dívky nebezpečný.“ Obzvláště ta poslední věta bohužel zazněla o deset let pozdě.

Zdroje: Luboš Valerián, Viktorín Šulc: Bratrstvo tajných hrobů, Epocha 2020, ISBN 9788075579577/ AHA!

Video, které by vám nemělo uniknout: Stodola udělal u soudu zásadní chybu. U jeho „zábavné“ historky s mrtvým tělem vám nebude dobře

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský