23. září 2025 11:45

Nejstarší koláč světa upekli před 4200 lety a dnes je v muzeu. Pořád vypadá docela jedle

Vzhledem vás egyptský koláč po těch 4200 letech sice asi neokouzlí, ale to je v pořádku – nebyl totiž určen pro vás, ale pro jednoho z nejdůležitějších lidí tehdejšího politického zřízení.

Koláč dávní Egypťané upekli s velkou pečlivostí. Skládá se ze dvou pšeničných placek plněných samými dobrými věcmi, od mléka přes sezam až po med, a určitě býval velice chutný. Teď bychom ho už ochutnat nedoporučovali, mimo jiné i proto, že jde o nesmírně cenný exponát muzea Alimentarium ve Švýcarsku, je zapsaný v Guinnessově knize rekordů a jeho historická hodnota je samozřejmě nevyčíslitelná.

Svačina pro vezíra

Většinu lidí při pohledu na skvěle dochovaný koláč napadnou hned dvě zásadní otázky: jak je možné, že přežil déle než některé civilizace, a jak to, že ho nikdo nesnědl, dokud byl ještě čerstvý!? Odpovědi spolu úzce souvisejí. Koláč totiž nebyl určený pro živé lidi a uchovat ho co nejdéle ve skvělém stavu patřilo mezi hlavní cíle tehdejších pekařů.

Archeologové ho totiž našli v egyptské nekropoli Meir, v hrobce Pepyankha Prostředního, vezíra, který sloužil za vlády faraona Pepiho II. Vezír byl vysoce postavený muž, nejvyšší úředník v zemi s obrovskou mocí nad justicí a správou státu. Když takto významný muž zemřel, mumifikovali ho (uchování těla bylo samozřejmě základní podmínkou k posmrtnému životu) a k dispozici mu do hrobky dali obrovské bohatství, podobně jako samotným vládcům.

Jenže podle tehdejší víry zemřelý do tehdejší obdoby ráje nedorazil ihned, ale čekala ho dost složitá, nebezpečná a dlouhá cesta podsvětím. A na té bylo přece třeba se posilnit!

Vakuum

Koláč podle tehdejšího přesvědčení ale taky musel zůstat v perfektním stavu, aby ho zemřelý mohl sníst, a tak ho Egypťané upekli speciálním způsobem. Předehřáli v ohni měděné formy a umístili do nich vlhké těsto. Teplo způsobilo, že vzduch i část vlhkosti expandovaly, a uvnitř se utvořily vzduchové bubliny.

Jak koláč chladl, vzduchové bubliny postupně unikaly přes malé mezery, ale forma pořád těsto pevně obepínala. Vznikl tak podtlak, a nakonec vakuum mezi stěnou formy a těstem. Dovnitř se tak nedostaly ani vzduch a vlhkost, ani škodlivé organismy. Je ale taky třeba říct, že koláč pomohla uchovat atmosféra hrobky. Bylo v ní sucho a stálé mikroklima, nízká vlhkost a stabilní teplota. To všechno rozkladné procesy zpomalilo. Koláč tak i po 4200 letech vypadá stále celkem… no, nikoli chutně, ale do jisté míry jedle.  

Zdroj: Tasting Table, Baking Business, GuinnessWorldRecords, Alimentarium.

Video, které jste mohli minout: Drama na Pardubicku: Po střeše bytovky pobíhal pes. Když dorazila záchrana, sám zase zalezl.

Klára Ochmanová

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom