18. července 2023 11:52

Zombie droga likviduje Američany. Je 50krát silnější než heroin a způsobuje odpudivé rány

Pokaždé, když se zdá, že drogové problémy Spojených států nemohou být horší, objeví se něco jako tranq. Tato děsivá droga vzniká smícháním sedativa pro dobytek se silnými opiáty a na tělo má naprosto devastující účinky.

Syntetický opiát fentanyl ve Spojených státech působí v posledních letech obrovské problémy. Na tělo má podobné účinky jako heroin, ale je 50krát silnější. A dokonce stokrát silnější než morfium. Není divu, že ho dealeři míchají s jinými drogami.

Výsledný koktejl je levnější, silnější, návykovější a nebezpečnější. Je jednou z nejsmrtelnějších drog v USA, a tenhle opiát teď dostal na ulicích Philadelphie nového společníka: silné veterinární sedativum xylazín. V ulicích se téhle směsi říká tranq a na to, v co lidi přemění, se můžete podívat v následujícím videu.

Strašlivé účinky

Bohužel, nekontrolovatelný, několikahodinový blackout uživatelů, kvůli kterému se tranqu říká zombie droga, není tím nejhorším z jeho účinků. Jakmile se drogově závislý probudí, fentanyl už dávno neúčinkuje a on touží po dalším. Navíc se po těle objevují ošklivé rány, daleko horší než ty, které v místě vpichů injekčních stříkaček narkomani běžně mívají.

Čtěte také: Muž spolykal 40 000 pilulek extáze. Reakci jeho mozku nechápou ani vědci

Tyto vředy dělá xylazín a zpočátku je pokrývá šupinatá, odumřelá tkáň. Mohou se objevit kdekoli na těle (tedy nejen v místě vpichu) a rychle se šíří. Tkáně odumírají a z lidí zaživa doslova odpadává maso. V horku pak na otevřených, nekrotizujících ranách znovu zdrogovaných „zombie“ hodují červi a blechy.

A protože běžná lékařská péče v USA pro většinu těchto lidí není finančně dostupná, trápí se v obrovských bolestech a mnohdy nakonec kvůli nekróze a sepsi také umírají, případně přijdou o končetinu.

A bohužel, pokud se člověk předávkuje, je velice těžké mu pomoci. Známé léky totiž dokážou zvrátit jen účinky opiátu, jenže na sedativum neúčinkují. A pokud jde o takzvaný „absťák“, tak xylazín má svou vlastní plejádu příznaků, od migrén přes nevolnost po úzkostné stavy, a s těmi si odborníci také poradit neumí.

Tranq mnohdy neberou dobrovolně

Ne že by narkomani nějak toužili xylazín užívat, obzvlášť když má takhle příšerné vedlejší účinky. Jenže téměř nemají na výběr, dealeři ve Philadelphii jím totiž „říznou“ 90 procent dávek fentanylu a heroinu. A tahle praktika už se bohužel nekontrolovaně šíří i do dalších států USA. Každý rok se tak znásobí počet úmrtí v důsledku užití tranqu.

Mohlo by vás zajímat: Bizarní úkryty překupníků drog: Jeden se schoval v sušičce, další pod prostěradlo

Nepomáhá ani to, že xylazín dosud nikdo nijak striktně nemonitoroval. Americký úřad pro kontrolu léčiv (FDA) ho schválil už před 50 lety, a to jako veterinární analgetikum pro koně, skot a další velká zvířata. Na seznamu kontrolovaných léčiv proto chybí. Protože ale v současnosti Spojené státy pohltila zombie droga skoro jako nějaká epidemie, mělo by se to změnit, záležitostí se už zabývá i Bidenova administrativa.

Zdroj: CDC, Substanceusephilly.com

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom