7. září 2023 17:15

Objasněná vražda: Policisté našli rozřezanou mrtvolu na dně Slapské přehrady unikátním způsobem

Akce policejních potápěčů při hledání ostatků na dně Slapské přehrady

Hloubka 44 metrů a absolutní tma. V takových podmínkách pátrali kriminalisté a policejní specialisté pod živohošťským mostem na Slapské přehradě po klíčovém důkazu vraždy, k níž došlo začátkem února 2023 v jedné z vil v Jevanech u Prahy.

Kriminalisté, kteří už na základě vyšetřování věděli, že tělo zavražděné ženy mají hledat na Slapské přehradě, použili unikátní metodu. „Přesné místo jim označili služební psi Pita a Akim. To jsou specialisté na vyhledávání mrtvol, kteří je dokážou najít, i když jsou ukryté několik desítek metrů pod hladinou,“ popsal postup mluvčí Policie ČR Jan Daněk.

Přečtěte si také: Orličtí vrazi zabíjeli i vlastní příbuzné. Nacpání mrtvol do sudů jim nestačilo

Psi, sonar a dron

Policisté se psy křižovali v motorovém člunu hladinu přehrady a čekali na signál, přesněji řečeno na hlasitý štěkot. Právě tak speciálně vycvičení při přítomnost mrtvého těla pod hladinou označují. Podle Daňka jsou čeští psi zřejmě jediní na světě, kteří dokážou najít mrtvolu v takové hloubce pod hladinou.

Po psech přišla na řadu technika, konkrétně sonar Kongsberg. S jeho pomocí policejní potápěči ještě více zpřesnili místo, kde se mělo tělo zavražděné ženy nacházet. Sonar se pod vodu spouští pomocí komunikačního kabelu, jeho hlava se otáčí 360° kolem své osy a skenuje dno. Získané informace zařízení posílá přes kabel do notebooku, kde obsluha vytvořený kruhový záznam v rozsahu 5-500 metrů vyhodnocuje.

„Vytipovaná oblast byla následně prozkoumána dronem středočeských policistů, který je určený pod vodní hladinu. Při potvrzení nálezu ostatků byl pod hladinu vyslán brněnský potápěč, který tělo vyzvedl nad hladinu,“ doplnil Daněk ve sdělení zveřejněném na webové stránce Policie ČR.

Co policisté na dně přehrady objevili?

Žena žila v jedné z vil v Jevanech u Prahy s 39letým mužem a jeho otcem. Zde také došlo k vraždě. Neobvyklý případ začal oznámením o pohřešování ženy, která se přestala ozývat svému obchodnímu partnerovi. To bylo neobvyklé a kriminalisté prvního policejního obvodu proto podle Daňka začali pohřešovanou hledat. Případ si pak od nich převzali kolegové z oddělení vražd, kteří postupem času začali zjišťovat podezřelé souvislosti, mezi kterými byly i pochybné výpovědi partnera pohřešované a jeho syna. Také zjistili, že z jejího účtu zmizelo 1,5 milionu korun.

Mohlo by vás zajímat: Děsivé záběry vraždy v Jevanech: Policie ukázala, jak našla rozřezanou ženu ve Slapské přehradě

Když kriminalisté nasbírali dostatek důkazů, zadrželi za pomoci zásahové jednotky ve sklepě vily podezřelého. Zadržený 39letý muž byl obviněn ze čtyř trestných činů, z nichž nejzávažnějším je vražda ze zištného důvodu. V případě odsouzení mu hrozí 15-20 let odnětí svobody nebo výjimečný trest.

Zdroj: Policie ČR, CNN Prima News

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky vražda dron mrtvola Policie České republiky Jevany Vodní nádrž Slapy

Populární filmy na Prima Zoom