27. října 2024 12:55
Adam Vala

Jak jste ve skutečnosti staří? Jednoduchý cvik vám to odhalí hned teď

Znáte pořekadlo, že člověk je jenom tak starý, jak se skutečně cítí? Nastavením mysli a přístupu k životu se dá věk skutečně ošálit, pokud ale tělo řekne ne a už není prostor například na pravidelné cvičení, stárnutí člověka nakonec dožene a možná i předběhne. Pokud vás tedy zajímá, jak na tom jste se svým skutečným věkem, můžete se zaměřit na postoj na jedné noze.

Stárnutí přináší přirozený úbytek svalové hmoty a rovnováhy, což jsou závěry nedávné studie zveřejněné v odborném časopisu Plos One. Zaměřovala se na změny v rovnováze a síle u lidí nad 50 let s vidinou zlepšit celkovou péči o starší populaci ve Spojených státech, ale potenciálně kdekoliv na světě. Studie vycházela z toho, že v roce 2020 uvedlo více než 14 milionů Američanů starších 50 let, že v uplynulých 12 měsících minimálně jednou utrpěli pád, což souvisí s úbytkem svalové hmoty a silou kolen, ale také se schopností udržet celkovou stabilitu.

Stát na jedné noze

V rámci studie bylo testováno 40 osob, které prošly hned několika cvičeními a pokusy. Podstatné bylo vysledovat, co stojí za výše popisovanými problémy, případně jak rychle k degradaci pohybového aparátu a svalstva dochází. Testy se zaměřovaly jak na dominantní, tak nedominantní stranu a došlo například i na cvičení, při kterém autoři studie počítali dobu, po které ztratí osoba ve stoji rovnováhu, když má zavřené oči.

Chcete-li se otestovat sami, stačí teď hned vstát, postavit se na jednu nohu a tu druhou přikrčenou přidržet u těla. „Pokud dokážete takto stát po dobu 30 sekund, jste na tom dobře,“ uvedl jeden z autorů studie Kenton Kaufman. Doplnil také, že testovací skupina 40 lidí ve věku 52-83 let dokázala v průměru udržet rovnováhu 17 sekund.

Čtěte také: Muži umírají dřív než ženy, situace se však mění. Nový výzkum prozradil, jak to bude v roce 2030

Výsledky také ukázaly, že schopnost chůze není věkem výrazně ovlivněna, opačně je na tom ale síla a stabilita. Největší dopad stárnutí se nicméně projevil právě ve schopnosti stát na jedné noze, aniž by testovaný člověk upadl. Držení rovnováhy klesalo o 2,2 sekundy s každými 10 lety věku při postoji na nedominantní a o 1,7 sekundy na dominantní noze. Při stoji na obou končetinách s otevřenýma očima vzrostl kývavý pohyb těla o 6,3 % s každými 10 lety a o 10,4 % se zavřenýma očima.

Do přirozené degradace výše zmíněných ukazatelů nicméně vstupuje také proces zvaný sarkopenie. To je sice obecné označení pro ztrátu svalové hmoty, síly a fyzického výkonu, nejde však o nevratný jev nebo něco, čemu nelze alespoň částečně předejít vhodným cvičením nebo změnou životního stylu.

Zdroj: Plos One, Business Insider

Video, které jste mohli minout: V Podolí otevřeli moderní oddělení porodnice. Rodiče budou neustále s miminkem, popsal Krofta

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom