20. ledna 2024 06:05

Muži umírají dřív než ženy, situace se však mění. Nový výzkum prozradil, jak to bude v roce 2030

Rozsáhlá studie dokázala potvrdit, že v současnosti lidé žijí tak dlouho jako ještě nikdy předtím. Vydrží ale tenhle trend, nebo nás čeká strmý pád?

Věk, kterého se lidé dožívají, se zvyšuje. Dá se říct, přímo dramaticky. V roce 1900 byla průměrná délka života 32 let, v roce 2021 jsme na 71 letech.

Tenhle obrovský skok musíme samozřejmě trochu přičíst tomu, jak statistiky fungují – tím, že díky očkování a antibiotikům rapidně klesla dětská mortalita, vystřelila průměrná délka života do závratných výšin. Zároveň se lidstvu od druhé světové války vede držet se dál od globálních konfliktů. Tam, kde je válka, samozřejmě průměrná délka života okamžitě klesne. I tak je ale nepopiratelné, že si pro nás přirozená smrt přichází stále později.

Dokazuje to mimo jiné i nová rozsáhlá demografická studie, která vyšla v odborném magazínu PLOS One. Její autoři se soustředili na období od roku 1990 a zároveň zkusili odhadnout, jak bude situace vypadat v roce 2030. A zjistili, že ne všechno zůstane beze změny…

Muži versus ženy

Ona změna se týká faktu, že na tom muži historicky byli s dožitím vždycky o něco hůře než ženy. A to celosvětově. Ženy přežívají muže téměř v každé lidské společnosti a ve vyspělejších zemích býval běžný i sedmiletý rozdíl v dožití mezi oběma pohlavími.

Tenhle rozdíl se však, jak ukázal nový výzkum, postupně smývá. Podle časopisu New Scientist by za touhle změnou mohl být fakt, že muži pozvolna mění svůj životní styl. Ubývá mezi nimi totiž například kuřáků a úmrtí spojených s užíváním alkoholu.

I v chudých zemích žijí stále déle

Jak autoři výzkumu potvrdili, průměrná délka života i věk dožití se zvedají hlavně v bohatých zemích jako je Austrálie nebo Japonsko a západní Evropě. Jinde, jako třeba v USA, dožití kleslo během pandemie covidu-19, a také kvůli obrovským problémům s novou, takzvanou „zombie“ drogou, kterým země čelí. Můžete si o nich přečíst v tomto článku.

Mohlo by vás zajímat: Zombie droga už zabíjí i v Česku. Smrt může nastat po prvním užití, varují experti

Nejhůře s délkou života jsou na tom ve Rwandě a v Ugandě, i tam se však postupně zvedá. Autoři výzkumu v tomhle vidí jasný trend a jejich predikce pro rok 2030 jsou tím pádem velice pozitivní – hlavně tedy pro zmíněné muže, kteří by se měli ženám dál vyrovnávat (alespoň tedy v tom, kolika let se dožijí). Jestli se ale skutečně naplní, si budeme muset ověřit za šest let.

Zdroj:  PLOS One, PRB, New Scientist

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom