Od kterého roku začíná člověk stárnout rychleji? Vědci určili klíčové číslo

Že se děti od narození do dospělosti vyvíjejí a mění nesmírně rychle, je stará známá věc. Vědci ale nyní zjistili, že existují dvě další období života, ve kterých probíhají změny nesmírně překotně.

Podle nové studie zveřejněné v magazínu Nature Aging lidské tělo od chvíle, kdy dosáhne dospělosti, prodělá dva velké skoky. Poprvé člověk najednou dramaticky zestárne ve věku okolo 44 let, podruhé okolo šedesátky.

Pochopíme, proč stoupá pravděpodobnost nemocí?

Odborníci na to přišli poté, co v rámci zjišťování takzvaného biologického věku průběžně měřili na 11 000 molekul v dospělém těle. Prokázali totiž, že okolo 44 a 60 let dramatické změny prodělá 81 procent z nich. Biologický věk o těle mnohdy vypovídá více než věk reálný, a zjištění by mohlo vědcům pomoci pochopit, proč se rizika některých chorob v určitém bodě života rapidně zvýší. Například to tak je u kardiovaskulárních onemocnění.

Právě se zdravím srdce a cév souviselo mnoho faktorů, u kterých ve věku okolo 44 a 60 let podle studie došlo ke změnám. Za všechny můžeme jmenovat bílkovinu, kterou se odborníkům v minulosti podařilo spojit s nemocí zvanou ateroskleróza, kornatění tepen v důsledku ukládání tukových látek do stěny tepny.

Mohlo by vás zajímat: Větší zátěž na srdce či ztráta pozornosti. Jak horké noci ovlivňují spánek a zdraví?

Zmíněné věkové skupiny byly také charakteristické náhlým zhoršením schopnosti vstřebávat kofein a alkohol. Obojí má vliv na srdeční tlak. Studii odborníci provedli na 108 účastnících z různých etnik, jejichž věk se pohyboval od 25 do 75 let. Krevní vzorky jim vědci odebírali v intervalech od 3 do 6 měsíců po dobu celkem sedmi let.

Zdroj: Nature Aging, 6000kroku.cz, National Library of Medicine

Video, které jste mohli minout: Osmileté dívky používají krémy proti vráskám, vidí to na internetu. Hazard, varují lékaři

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský