Opravdu přemýšlení bolí? Jednou pro vždy máme jasno, seznamte se s chytrým fíglem

Pokud patříte mezi lidi, kteří tvrdí, že přemýšlení je namáhavá, někdy až téměř bolestivá činnost, budete mít po přečtení následujícího článku o argument víc.

Autoři si na výzkumu zveřejněném Americkou psychologickou společností dali skutečně záležet. Prozkoumali data z celkem 170 různých studií, které se nějak týkaly přemýšlení a s ním spojených tělesných procesů. Těch se zúčastnilo přes 4 670 lidí, včetně studentů, pracovníků ve zdravotnictví a armádních příslušníků, pocházejících ze sedmadvaceti zemí světa.

Přemýšlení je dřina, do které se nám nechce

Ukázalo se, že je úplně jedno, kterou skupinu obyvatel odborníci zkoumají. Vyšší psychická námaha šla vždy ruku v ruce s nepříjemnými pocity. „Manažeři často pobízejí zaměstnance, aby co nejvíce přemýšleli. S učiteli a studenty je to stejně. A zvenčí se zdá, že to funguje: jak zaměstnanci, tak studenti se pak častěji pouští do aktivit, kde musejí mozek zapojit,“ uvedl jeden z autorů výzkumu, Erik Bijleveld. „Mohli bychom tak snadno dojít k závěru, že studenti či zaměstnanci mají přemýšlení vlastně rádi. Náš výzkum ale ukazuje, že to není pravda: Lidé ve skutečnosti mentální námahu nesnášejí.“

Mohlo by vás zajímat: České školství trápí dramatická nerovnost. Rozdíly v matematické gramotnosti jsou i tři roky

Vědci ale zároveň přiznávají, že i tyto nepříjemné pocity lze do jisté míry obelstít, a to jednoduchou metodou, která se poslední dobou stále častěji používá například i ve výcviku zvířat.

Výcvik metodou pozitivní motivace

Jde o metodu takzvané pozitivní motivace. Princip je skutečně jednoduchý. „Pokud chceme, aby někdo vynaložil značnou mentální námahu, je dobré jim pak poskytnout nějakou odměnu,“ vysvětlil Bijleveld. Pokud výsledný benefit bude dostatečně zajímavý, může být odměna rozhodujícím faktorem v tom, zda bude jedinec podobný úkol ochotný zpracovat i v budoucnosti.

Pokud benefity převáží vynaloženou námahu, lidé si příště automaticky zvolí vše podstoupit znovu,“ shrnul Bijleveld. „Jako třeba u šachů: Spousta jedinců je dokonce hraje ráda, protože pro ně výhra je dostatečnou odměnou za vynaložené úsilí.“

Zdroj: Psychological Bulletin, Eurekalert, Dogs Magazín.

Video, které jste mohli minout: Vzorky kosmetiky zdarma? Z obchodu si můžete odnést nebezpečnou infekci, varuje lékař

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský