2. srpna 2024 13:40

Nejnebezpečnější jed na světě: K vyhlazení celého lidstva by stačily pouhé dva kilogramy

Arsen, strychnin, kyanid… to jsou látky, které člověka nejspíš napadnou jako první, když se řekne prudký jed. Existuje ale chemikálie, která je ještě minimálně stokrát víc smrtící.

Přestože je nesmírně nebezpečná, rozhodně tuto látku nenajdete jen v přísně chráněných tajných laboratořích. Můžete se otrávit i doma, a co víc, dobrovolně se jí vystavují téměř tři miliony lidí ročně.

Dvě kila zabijí 8 miliard lidí

Jak nebezpečná která látka je, se většinou měří s pomocí hodnoty LD. Ta označuje dávku, jejíž podání způsobí určenou smrtnost na vzorku jedinců určeného druhu. Například LD50 označuje dávku látky, která způsobí smrt 50 procentům živočichů, kterým se podá, a to do 24 hodin od expozice.

Informace se většinou udává v miligramech na kilogram tělesné váhy. Například kuchyňská sůl, chlorid sodný, má LD50 zhruba 3000 miligramů na kilogram. Pro člověka, který váží 70 kilogramů, by tím pádem potenciálně smrtelnou dávkou bylo 210 tisíc miligramů (tj. 210 gramů) soli. To takový kyanid draselný má LD50 cca 6,4 miligramů na kilogram tělesné váhy. Látka, o které je tento článek, má ovšem LD50 už 1 nanogram na kilogram – 70kilovou osobu by tím pádem mohlo zabít už 0,00007 miligramů a na vyhlazení lidské populace planety by stačily dva kilogramy.

Klobásový jed

Chemikálie, o které je řeč, je nervový jed botulotoxin. Také se mu říká klobásový jed, protože ho takto v 18. století popsal německý medik Justinus Kerner kvůli tomu, že jeho častým zdrojem byly špatně skladované masné pokrmy. Produkují ho tyčinkovité bakterie Clostridium botulinum.

Endospory těchto bakterií se přirozeně vyskytují všude okolo nás. Najdeme je v půdě, v moři, v řekách... ale dokud se nedostanou do prostředí, kde chybí kyslík, nemohou se začít množit, a tím pádem ani produkovat nebezpečné toxiny. Kyslík je pro ně totiž jedovatý. A zničit je, i s toxiny, dokážou taky vysoké teploty, třeba při vaření.

Mohlo by vás zajímat: Zkažené jídlo, otrava i smrt. Na které houby byste si měli dávat největší pozor?

Otrava se může projevit třeba i paralýzou a zástavou dýchání. Prvotní symptomy ale bývají nenápadnější, jako slabost nebo závratě, a přicházejí cca 12 až 36 hodin po požití. Pět až deset procent případů otravy bývá smrtelných.

Nebezpečí přitom zdaleka nekončí u masových konzerv. Malé děti do jednoho roku by například neměly jíst nic, co by mohlo spory obsahovat, například med; a to vzhledem k tomu, že jejich zažívací trakt není tak vyspělý, aby bakterie C. botulinum zvládl zničit. Mohou tak "ožít" přímo v anaerobním prostředí jejich žaludku a střev a začít smrtící chemikálii produkovat.

Zázrak na vrásky i chemická zbraň

Je proto při nejmenším kuriózní, že se lidé paralyzujících účinků tohoto jedu nebojí využívat ve svůj prospěch. Využívá se nejen v estetické medicíně k vyhlazování vrásek, ale také k léčbě, a to v mnoha různých lékařských oborech. Mnozí ho ovšem také považují za takzvanou ideální chemickou zbraň, která je dostatečně smrtelná, ale zároveň místo použití nezamoří na dlouhou dobu.

Zdroj: NZIP, Bezpečnost potravin, SZÚ, FN Brno.

Video, které jste mohli minout: Pozor na jedovatou rybu v Chorvatsku.

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom