29. července 2024 07:05
Adam Vala

Zkuste si nejkratší IQ test. Pouhé tři otázky odhalí, zda máte brilantní mozek

Kvíz byl vyvinut na univerzitě v Princetonu. Dokážete v něm uspět?

Testy, které mají za úkol změřit hodnotu IQ – tedy inteligenčního kvocientu – bývají mnohdy velmi rozsáhlé. Ne snad kvůli množství otázek, ale nutnosti skutečně se zamyslet nad řešením. Ne vždy ale více znamená lépe, a proto je tu i velmi krátký test, který je oficiálně uznáván jako metoda pro zjištění IQ. Test vznikl na univerzitě v Princetonu už v roce 2005, stojí za ním psycholog Shane Frederick, a ačkoliv nejde uspěchat, je dalším fascinujícím pohledem na fungování vlastní hlavy.

Čtěte také: Lidem se po nákaze covidem snížilo IQ, ukázala studie. Jednotlivé mutace měly různé dopady

Pokud máte zájem, můžete si test vyzkoušet teď hned – sestává skutečně jen ze tří otázek, na které vám dáme i správné odpovědi. Takže pokud jste připraveni, pojďme na to.

Otázky:

1) Pálka a míček stojí dohromady 1,10 dolaru. Pálka stojí přesně o 1 dolar více než míček. Kolik stojí míček?

2) Pokud 5 strojům zabere 5 minut, aby vyrobily 5 výrobků, kolik minut potrvá 100 strojům výroba 100 předmětů?

3) Na jezeře se nachází lekníny, které každý den zdvojnásobí svou plochu. Pokud trvá 48 dní, než by zaplnily celou plochu jezera, jak dlouho potrvá, než zaberou přesně polovinu plochy jezera?

Odpovědi:

1) Pokud jste řekli, že míček stojí 10 centů, pak jste podle studie z Princetonu velmi netrpěliví a hlavně nemáte pravdu. Aby byl rozdíl přesně jeden dolar a vše souhlasilo s celkovou cenou obou věcí, pak musí stát pálka 1 dolar a 5 centů a míček zbývajících 5 centů.

2) Pokud jste řekli 100 minut, pak jste zase vedle. Z prvního kompletního příkladu víme, že vyrobit jeden předmět trvá jednomu stroji pět minut. A proto stovce strojů potrvá sto výrobků zase jen pět minut, poměr strojů a výrobků se totiž nezměnil.

3) Nedělte dvěma množství dní, tím byste popřeli zadání celé úlohy! Nezapomeňte, každý den se plocha leknínů zdvojnásobí, a pokud tedy za 48 dní pokryly celou plochu jezera, polovinu této plochy pokryly za 47 dní. Geniální, co říkáte?

Tak, jak jste dopadli? Máte všechny tři odpovědi správně? Pokud ano, vítejte mezi génii. Pokud ne, nezoufejte, je to jen krátký test a IQ není všechno!

Zdroj: Alfasoft, The Society for Judgment and Decision Making

Video, které jste mohli minout: Snížená inteligence a vrozené vady. Nešpor popsal, co hrozí dětem, když matky pijí alkohol

Adam Vala