1. května 2024 07:00

Filmový nesmysl: Proč byste si na poraněný obličej neměli dávat syrové maso

Pokud máte z popkultury zafixovaný pořádně prorostlý syrový steak jako všemocný lék na modřiny v obličeji, raději byste si měli přečíst tento článek.

Určitě jste to už v nejednom filmu či seriálu viděli: Jeden z hlavních hrdinů dostane ránu do obličeje, a aby zabránil otoku a nevzhlednému černofialovému hematomu, připlácne si na tvář obří, krvavý, syrový steak.

Těžko říct, kde se v popkultuře tahle lidová léčebná kůra vzala, lékaře ale ohromí zhruba stejně jako záběry z operačního sálu v telenovelách z nemocničního prostředí. A pokud se jí budete řídit, je docela možné, že se na televizi chvíli nepodíváte.

Maso ne, studené ano

Z masa, ať už ho vytáhnete z mrazáku nebo ledničky, se totiž vždy uvolňuje ohromné množství různých patogenů, jako je například bakterie E-coli. Ty mohou vyvolat nepříjemnou infekci v oku, která se bude ve výsledku léčit mnohem složitěji než pouhý monokl. Pokud navíc během zranění došlo i k porušení kůže, můžou se tyto patogeny snadno rozmnožit přímo v ráně. Podobně neblahý efekt může mít i mražená zelenina.

Mohlo by vás zajímat: Záhadní pavouci na Marsu. Sonda na rudé planetě nafotila skvrny připomínající živé tvory

Těžko říct, proč se mýtus o použití steaků jako hojivého obkladu tak ujal. Původní myšlenka pravděpodobně spočívala v tom, že maso postižené místo ochladí. Což je správné. Obecně platí, že pokud nemáte závažné příznaky (urputné krvácení z nosu, z ucha nebo do oka, dvojité vidění, problémy s hybností oka nebo nevolnost…), kvůli kterým byste měli navštívit lékaře, je chlazení poranění na obličeji přesně to, co byste měli v prvních 24 hodinách dělat. Musíte k tomu ale použít sterilní, anebo aspoň hygienicky nezávadný obklad.

Z toho, co najdete doma, můžete využít obyčejný led zabalený do čistého sáčku a omotaný dobře vypranou, suchou utěrkou. Obklad opatrně přiložte na ránu a ponechte na obličeji cca 15 minut. Pak nechte zranění odpočinout a za hodinu proces opakujte. Nikdy byste neměli dávat led na obličej přímo, bez utěrky, to by mohlo kůži naopak poškodit.

Na noc odborníci radí hlavu raději podepřít, abyste předešli větším otokům, a po 48 hodinách od zranění přejít ze studených obkladů k obkladům teplým, které pomohou celý proces hojení ještě o něco urychlit.

Zdroj: Johns Hopkins Medicine, Medical News Today, CEENTA.org

Video, které jste mohli minout: Zázrak medicíny? Žena dostala prasečí orgány a umělé srdce. Hazard s pandemií, varují experti

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom