26. dubna 2024 07:00

Turisté stáhli medvíďata ze stromu, aby si s nimi udělali selfie. Otřesné týrání bylo natočeno

Lidé, kteří se dvou mláďat medvěda baribala zmocnili, riskovali nejen zdraví medvíďat, ale taky zdraví své. Medvědice jsou totiž známé tím, jak agresivně dokážou své potomstvo chránit.

Turisté, kteří navštívili  okres Buncombe v americké Severní Karolíně, kvůli zajímavému selfíčku ublížili dvěma mláďatům medvěda baribala (ursus americanus). Medvíďata nevybíravě stáhli ze stromu, kde odpočívala, a s vyděšenými zvířaty si dělali fotky a mazlili se s nimi.

Poté, co medvídě jednu z žen pokousalo, pustila ho do trávy v oploceném areálu, odkud se zoufale a marně snažilo dostat zpět do divočiny. Celý incident natočila jiná skupina na video.

Hloupé a kruté chování, tvrdí odborníci

Autoři videa okamžitě kontaktovali místní ochránce zvířat, kterým se nakonec povedlo jedno z medvíďat najít. „Mládě bylo letargické a vyděšené. Zdálo se nám také, že kulhá na přední nohu. Bylo vlhké a třáslo se zimou,“ uvedla Ashley Hobbsová ze severokarolínské organizace BearWise. Mládě prozatím musí zůstat pod veterinárním dohledem.

Ashley a další naši zaměstnanci se snažili najít také druhé z mláďat, ale neměli štěstí. Nezbývá než doufat, že se v pořádku dostalo zpět k matce, protože takhle mladé medvídě nemá jinak šanci na přežití,“ doplnil informace James Tomberlin, který pokus o záchranu zvířat koordinoval.

Medvědi baribalové jsou v Severní Americe poměrně hojně rozšíření. A ačkoli nejsou běžně tak agresivní jako jiné druhy medvědů, odborníci upozorňují, že pokud lidé jakkoli mláďata ohrožují, může to medvědici rozhodně vyprovokovat k útoku. Baribalové bývají těžcí i 140 kilogramů a mohou být tím pádem velice nebezpeční.

Mohlo by vás zajímat: Zvířata dokážou předpovědět počasí. Cvrček určí teplotu, ptáci upozorní na zemětřesení

Ve větvích stromů medvíďata jejich matky nechávají, když se vydávají za potravou. To byl zřejmě i případ mláďat, která turisté obtěžovali. Ochránci zvířat se shodují, že je pořízené video je učebnicovým příkladem toho, jak se v přírodě nikdy nechovat.

Zdroj: Outdoorguide.com, NC Wildlife Resources Commission, Wyoming News, Charlotteobserver.com

Video, které jste mohli minout: Hrozí útoky medvědů i v Česku?

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom