22. dubna 2024 17:00

Fotky šestinohé gazely ukazují světový unikát s překvapivě normálním životem

Šestinohého samce ohrožené gazely obecné se povedlo na video zachytit v Negevské poušti.

Bizarního vzhledu gazelího samce si Nir Leichter všiml na první pohled. Člen Izraelských ozbrojených sil (IDF) zvíře spatřil, když projížděl okolo vyschlého koryta Nachal Besor v izraelské Negevské poušti, a nejprve si nebyl jistý, jestli třeba nepotřebuje jeho pomoc, jestli se do něčeho nezamotalo. Ze hřbetu mu totiž vystupovaly dva podivné, podlouhlé výrůstky.

Mohlo by vás zajímat: Zvířata dokážou předpovědět počasí. Cvrček určí teplotu, ptáci upozorní na zemětřesení

Tyto výrůstky byly, jak se záhy ukázalo, nohy. Extra pár gazelích nohou i s kopýtky, které zvířeti vyrůstaly přímo ze hřbetu. Leichter okamžitě vytáhl fotoaparát. Když snímky ukázal odborníkům, sdělili mu, že zachytit unikát – první případ odchylky zvané polymelie u ohrožené gazely obecné (gazella gazella) v historii.

Nohy ze hřbetu nebo hlavy

Jak už napovídá řecký název, poly (mnoho) melia (končetiny), označují se takto vrozené vady, které mají za výsledek, že se jedinec narodí s více končetinami, než by měl. Tyto končetiny jsou v drtivé většině případů zakrnělé a nefunkční a vyrůstat mohou z různých míst. Například z hlavy anebo (jako v případě spatřeného samce gazely) ze hřbetu.

Dochází k tomu někdy v případech, kdy embryo začne jako takzvaná srostlá dvojčata, jedno z dvojčat ale není vitální. Většinou se pak postupně vstřebá; někdy po něm ovšem zůstane na těle jeho sourozence památka. Třeba právě v podobě další končetiny. Nejde tedy o genetickou poruchu, ale o problém, který se vyskytne přímo v děloze.

Šestinohý samec si drží slušný harém

Gazelímu samci podle všeho jeho extra pár končetin nijak nepřekáží. Naopak, podle toho, co o něm Nir Leichter odborníkům vypověděl, se bez problémů pářil se samicemi. Samci gazel jsou velmi teritoriální a o samice vedou časté souboje. „Oproti očekávání je tento samec silný, zdravý a měl okolo sebe tři samice a mládě z loňského podzimu. Výrůstky na hřbetě mu podle všeho nijak nepřekáží,“ neskrýval obdiv Amir Balaban ze Společnosti pro ochranu izraelské přírody (SPNI).

Místní gazely patří mezi ohrožené druhy. Zbývá jich už jen okolo 5 tisíc a kromě klasických predátorů je decimují hlavně pytláci. Obdiv, že se zvířeti, které vybočuje ze standardů, povedlo přežít do dospělosti, je proto rozhodně na místě.

Zdroj: Jerusalem PostJewish NewsThe Times of Israel

Video, které jste mohli minout: Na tento koberec raději nešlapejte, jde o chytře maskovaného žraloka

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom