14. dubna 2024 07:05

Tělo zavražděné manželky zabetonoval pod vanu. Dětem tvrdil, že si máma hraje na schovávanou

Případ, který v roce 2012 šokoval českou veřejnost. Tehdy sedmapadesátiletý Vlastislav Svoboda svou ženu sice zabil v afektu, dobře si ale promyslel, co udělá s jejím tělem.

Vztah Vlastislava Svobody s jeho o třicet tři let mladší manželkou Karolínou byl navzdory většímu věkovému rozdílu zpočátku idylický. Hádky začaly, až když měl pár dvě malé děti a Svoboda přišel o práci. Manželskou krizi pak ještě prohloubila Karolínina milostná aféra se sedmdesátiletým mužem, která byla pro Svobodu dost ponižující.

Podle toho, co nakonec přiznal policii, se 23. ledna roku 2012 večer pohádali kvůli zapnuté televizi. Svoboda v naštvání sáhl po prádelní šňůře, která ležela na stole, a utáhnul ji Karolíně okolo hrdla.

Kam s tělem?

Jeho první myšlenky po probrání z afektu prý nebyly lítostivé. Spíš se snažil vymyslet, jak se vyhnout vězení. Také měl upřímný strach, co by se v případě, že by šel do vězení, stalo s jeho dvěma dcerami, kterým v té době bylo sedm a pět let. Mrtvolu jejich matky proto provizorně ukryl do skříně a po několik dalších dní vymýšlel, kam s ní. Nakonec jedné noci odkryl kus podlahy v koupelně a tělo zabetonoval pod vanu. Když se děti ptaly, kde maminka je, odpověděl jim, že si s nimi hraje na schovávanou.

Karolínu ale brzy začala postrádat i rodina a také její milenec. Vlastislav Svoboda nicméně zachoval klid a jak před policií, tak před médii, která si dokonce ochotně zval i do domu, hrál divadlo a předstíral, jak se o zmizelou manželku bojí. Vydržel to téměř měsíc, než se kriminalistům přiznal a odhalil jim, kde mrtvolu schoval.

Podle vraha za vše vlastně mohla oběť

U soudu se Svoboda pokoušel hájit tím, že si za všechno mohla Karolína sama. Že se k němu nechovala, jak si zasloužil, a že její tělo pod vanu ukryl, aby jejich děti nemusely do dětského domova. Soudce jeho vysvětlení ale nijak neobměkčilo. Svobodovi uložil sedmnáctiletý trest. Odvolací soud nicméně tohle rozhodnutí nakonec zmírnil na 12 let za mřížemi.

Zdroj: CNN Prima News, iDnes.cz, ČTK.

Video, které jste mohli minout: Vražda novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové změnila Slovensko

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky vražda vrah Česko Vlastislav Svoboda

Populární filmy na Prima Zoom