1. června 2024 07:05

Lidé i divoká zvířata spí stále méně. Vědci zjistili, jaké dny jsou nejvíce kritické

Oteplování zhoršuje kvalitu spánku lidí i divokých zvířat. Studie postavená na sledování divokých prasat přinesla překvapivé výsledky.

Z výzkumu, na kterém spolupracovali čeští vědci z Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze, vyplývá, že měnící se roční období a dramatické změny v povětrnostních podmínkách ovlivňují spánek divokých zvířat. Podle studie působí nejhůře na spánek divokých zvířat teplejší letní teploty, naopak lépe působí chladnější teploty nebo déšť. Nekvalitní spánek pak má vliv na celkové zdraví a pohodu zvířat.

Přečtěte si také: Stačí vám 4 hodiny spánku denně? Možná je to kvůli výjimečné mutaci v genomu

Odborníci zjistili, že množství spánku, jeho efektivita a také kvalita jsou významně sníženy v teplejších a vlhkých dnech. Naopak chladnější teploty, stejně jako větší pokrytí sněhem nebo srážky, podporují zvýšení kvality spánku. Spánek patří k základním fyziologickým funkcím u zvířat i lidí. Mnohdy jedinci, kteří spí méně než průměr, mají tendenci k častějším neurologickým poruchám v pozdějším životě, uvedla ČZU.

„Vzhledem k hlavní roli, kterou spánek hraje v celkovém zdraví, naše výsledky signalizují, že globální oteplování, a s ním spojený nárůst extrémních klimatických událostí, pravděpodobně negativně ovlivní spánek, a tím i zdraví divoké zvěře, zejména u nočních zvířat. To by se potenciálně mohlo vztahovat i na lidi,“ uvedla jedna z autorek studie Isabella Capelliniová z Královské univerzity v Belfastu.

„Celkově naše výsledky naznačují, že jedinci, kteří konzistentně spí méně nebo méně efektivně, pravděpodobně získají méně výhod ze spánku a mohou se u nich projevit dlouhodobé škodlivé účinky spánkové deprivace,“ doplnila Capelliniová.

30 divokých prasat

Vědci využili k pozorování divokých prasat a technologie zvané biologgery, které mají senzory a sbírají v terénu informace. „Je fascinující, jak pomocí nových technologií můžeme nepozorovaně sledovat detaily života divokých zvířat v jejich přirozeném prostředí. Změny ve spánkovém rytmu jsou tak další potvrzenou změnou v chování divokých zvířat čelících intenzivnímu lidskému využívání krajiny a s tím souvisejících změn,“ řekl Miloš Ježek z Fakulty lesnické a dřevařské ČZU.

Mohlo by vás také zajímat: Pozor na špatný spánek. Negativně vám může ovlivnit budoucnost, ukázala studie

Podle univerzity je výzkum jedinečný, neboť obsahuje nejdelší a nejpodrobnější analýzu divokých zvířat. Vědci pozorovali téměř 30 divokých prasat na dvou místech v České republice po dobu tří let. Na výzkumu se podíleli dále vědci z Královské univerzity v Belfastu a Univerzity Swansea ve Velké Británii.

Zdroj: ČTK, Proceedings of the Royal Society B

Video, které jste mohli minout: Účinný lék chybí, počet nemocných poroste. Alzheimerovou chorobou trpí až 200 tisíc Čechů

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský