13. září 2024 16:25
Martin Kolář

Dvě třetiny lidí při povodních umírají v autě. Hasiči shrnuli největší rizika, která lidé podceňují

Jak nebezpečná je rozvodněná řeka a která rizika si lidé často neuvědomují, vysvětlila Prima Zoom mluvčí hasičů Lucie Pipiš.

Povodně a záplavy patří mezi nejčastější přírodní katastrofy vůbec. Českou republiku zasáhly dokonce už osmkrát, přečíst si o tom můžete například v tomto článku. Při těch nejtragičtějších v roce 1997 zemřelo 50 lidí. Podle predikcí odborníků navíc hrozí, že se s nimi kvůli klimatickým změnám budeme potýkat stále častěji.

Velká voda je navíc často velice nepředvídatelná a dokáže udeřit obrovskou silou. Lidé ale mají tendenci její sílu občas podceňovat, což Prima Zoom potvrdila i mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR, Lucie Pipiš.

15 centimetrů stačí

Hasiči se bohužel při povodních v minulosti setkali s případy, kdy někteří občané rozvodněné toky například sjížděli na člunech nebo v lodích a riskovali takto nejen svoje životy, ale někdy dokonce i životy svých dětí. Zaznamenali jsme v historii také, že se lidé v rozvodněném toku koupali. Takové aktivity mohou pochopitelně snadno skončit fatálně. Hasiči se pak navíc při záchraně těchto osob také ocitají v ohrožení života,“ vysvětlila.

Čtěte také: PŘEHLEDNĚ: Jak se připravit na blížící se povodeň a co dělat v případě vyhlášení evakuace?

Problém nespočívá jen v možnosti stržení proudem, ale i v tom, že hrozí zranění od předmětů, které voda po proudu unáší.“ Lidé by se prý neměli pohybovat dokonce ani na březích rozvodněných toků, protože ty mohou být podmáčené a hrozí jejich sesuv.

Jedním ze zajímavých faktů je, že dospělého člověka dokáže povalit na zem už pouhých 15 centimetrů rychle tekoucí vody. Zhruba 30 centimetrů dokonce pohne i s automobilem. „Většina úmrtí, zhruba 66 procent, se při povodních stává ve vozidlech, hlavně když se řidiči pokoušejí projet zaplavené území,“ uvedla Pipiš.

Pokud už se velká voda územím prožene, poškodí prý navíc velkou část zaplavených silnic a mostů, a jakékoli vozidlo, které se pokusí přejet, má pak pouze 50procentní šanci, že se na druhou stranu dostane.

Povodeň chystá neviditelné pasti

Předměty, které s sebou velká voda nese, mohou zasáhnout, zranit nebo povalit i lidi, kteří částečně zatopeným územím procházejí. „Když se voda vylije z břehů a zaplaví ulici, často také odsune i poklopy kanálů a odtoků. Člověk procházející zaplaveným územím ovšem nebezpečí pod hladinou nevidí,“ doplnila Pipiš.

Neviditelné riziko při záplavách spočívá také v tom, že voda může být kontaminovaná, třeba od vyplavených žump a čističek odpadních vod, a tím pádem i zdravotně závadná.

Vzhledem k tomu, jak je povodňová situace nepředvídatelná a jak rychle se může změnit, vždy doporučujeme případnou výzvu k evakuaci poslechnout ihned, aby se lidé pokud možno vůbec neocitli v situaci, kdy musejí rozvodněný tok překonávat. Doba, po kterou je tato bezpečná evakuace možná, může být opravdu i velmi krátká,“ uzavřela Pipiš.

Zdroj: Autorský text, Hasičský záchranný sbor ČR

Video, které jste mohli minout: Kde se bere déšť: Jak vůbec vzniká, co je úhrn srážek a jak se měří?

Martin Kolář

Externí redaktor Prima COOL a Prima ZOOM

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský