12. září 2024 14:40

Jak extrémní množství srážek nás čeká do neděle? Model Aladin to ukazuje s nevídanou přesností

Počasí (12.9.2024 6:36)

Do Česka dorazily silné srážky. „Pásmo mračen se s největší pravděpodobností přesune dále na východ našeho území, kde bude nabírat na síle. Srážky budou trvalejší a intenzivnější,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Filip Smola.

Potvrzuje se tak scénář, který nastínil ředitel Českého hydrometeorologického ústavu Mark Rieder. Podle něj má nynější tlaková níže přecházet k východu, pak se její pohyb obrátí a v sobotu budou do již nasyceného území padat další extrémní srážky. Podobné rozmístění jednotlivých tlakových útvarů nad střední Evropou přitom předcházelo katastrofálním povodním v letech 1997 a 2002.

Přečtěte si také: Nejtragičtější povodeň 20. století zaplavila třetinu Česka. Kolik měst a vesnic bylo pod vodou?

Do noci z neděle na pondělí může podle Smoly spadnout v rozmezí 150 až 250 milimetrů. „V Jeseníkách může hranice přesáhnout dokonce i 300 milimetrů. Extrémní odhady zmiňují až 500 milimetrů,“ dodal Smola. Výrazné vzestupy hladin vodních toků meteorologové předpokládají od pátečního večera, místy může být výrazně překročen 3. povodňový stupeň.

Vysoké srážkové úhrny v nejbližších třech dnech na většině území ČR potvrdil také výpočet modelu Aladin. Mapa ukazuje souhrn srážek za 72 hodin, tedy do nedělních 02:00 hodin ráno:

ℹ️Nový výpočet modelu Aladin z 12. 9. 00 UTC potvrzuje vysoké srážkové úhrny v nejbližších třech dnech na většině území...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Wednesday, September 11, 2024

Jak pracuje Aladin

Zobrazená mapa je výsledkem desítek minut trvajícího výpočtu provedeného supervýkonným počítačem NEC-SX9. Ten čtyřikrát denně v 00:00, 06:00, 12:00 a v 18:00 hodin zpracovává extrémně velké množství dat získaných z meteorologických družic, pozemních stanic, přístrojů na startujících a přistávajících letadlech. Propočet zahrnuje množství složitých rovnic, jejichž řešení by tisícovkám matematiků trvalo celé dny. Dokonce i první poválečný počítač ENIAC v roce 1950 počítal předpověď počasí na jeden den skoro 24 hodin.

Vznik projektu Aladin (Aire Limitée Adaptation dynamique Développement IterNational) iniciovala v 90. letech francouzská státní meteorologická služba Météo-France. Smyslem bylo propojit národní meteorologické služby zemí střední a východní Evropy a na ploše o rozloze přibližně 2500 krát 2000 kilometrů vytvořit model počasí pro nadcházející hodiny, případně desítky hodin.

Mohlo by vás také zajímat: ON-LINE: Experti rozšířili výstrahu, vše zkomplikuje silný vítr. Kde hrozí největší nebezpečí?

Data o atmosféře logicky nejsou jen plošná, ale získávají se i z různých výšek nad zemským povrchem. „Pracujeme s mřížkou, která má 540 bodů od západu na východ, 432 bodů od jihu na sever a 87 bodů ve vertikále. V každém bodě během 180 sekund (jeden časový krok) proběhne na 30 000 početních operací. Pro výpočet předpovědi na 54 hodin se tak uskuteční 1080 časových kroků,“ vysvětlila vedoucí numerických předpovědí ČHMÚ Radmila Brožková.

Zdroj: ČHMÚ, Třípól

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský