24. listopadu 2022 06:00

Škodí masturbace zdraví a kvalitě života? Věda dala mužům jasnou odpověď

O škodlivosti masturbace se v minulosti šířilo víc mýtů, než je zdrávo. Je současný internetový trend, podle nějž bez masturbace budete mít víc energie a zlepší se vám koncentrace, jen dalším výmyslem? Anebo ho potvrzují vědecké studie?

To, co na sobě pozorují někteří lidé poté, co se rozhodli na nějaký čas s masturbací přestat, dobře shrnuje jeden z uživatelů sociální sítě Reddit: „Během posledních 90 dní zažívám příliv energie, můj mozek přestal sexualizovat zcela normální věci, mozková mlha je prakticky pryč. Je pro mě snazší se socializovat, začít konverzaci. Ve fitku mám víc energie a během těch posledních tří měsíců jsem udělal obrovský pokrok…“ V komentářích zkušenost tohoto uživatele navíc mnozí další potvrzují a přidávají další benefity, které jim údajně rozhodnutí nemasturbovat přineslo. Existuje ale nějaký vědecky podložený důkaz, že nejde jen o placebo efekt?

Co na to vědci?

Dosavadní studie hovoří jasně: Neexistuje. Ačkoli některá tvrzení, například že díky odříkání masturbace se v mužském těle zvyšuje testosteron, což pomáhá k lepším výkonům v posilovně a koncentraci, zní skoro logicky, výzkum zatím ukázal opak anebo neukázal v hladinách testosteronu změny žádné.

A vědci nedokázali potvrdit ani výrazné změny v hladinách energie či vliv masturbace na fyzický výkon člověka. Na druhou stranu je ovšem už vědecky prokázáno, že pokud muži dosáhnou vyvrcholení víc než 20x měsíčně, o třetinu se u nich snižuje riziko rakoviny prostaty. A další výzkum prokázal i pozitivní vliv, který masturbace (stejně jako sex) má na hladinu serotoninu a na náš spánek.

Jako léčba závislosti

Zdá se proto, že efekt, který na sobě někteří internetoví uživatelé pozorují, skutečně bude jen placebo. Mnozí z nich ale na druhou stranu k této poněkud zvláštní výzvě přistoupili kvůli své závislosti na pornografii a dalším nezdravým sexuálním a masturbačním návykům; v takovém případě budou pak benefity samozřejmě reálné.

Zdroj: IFL Science

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom