27. února 2023 06:00

Psychopaté vás kariérně přerostou. Mají důmyslnou evoluční výhodu

Psychopaté jsou zpravidla lidé s nízkou emoční hladinou, nedostatkem empatie a z toho plynoucími sklony k amoralitě. Podle vědců mají ale také evoluční výhodu.

Všechny tyto rysy obecně vnímáme jako negativní vlastnosti, a vzhledem k tomu, že kontakt s psychopatem je často zničující, není to daleko od pravdy. Zároveň vnímáme psychopatické rysy jako nevýhodu, což ale trochu rozporuje výzkum evolučního psychologa Jonathana R. Goodmana z Cambridgeské univerzity. Podle jeho práce totiž psychopatie může být jistou evoluční výhodou.

Základy civilizace

Tou nejvýznamnější vlastností, která umožnila člověku stanout na vysokém stupni potravního řetězce, rozšířit se po světě a stát se po všech stránkách téměř nejvíce zvýhodněným živočišným druhem, není jen schopnost používat nástroje či logické myšlení. Nejužitečnější vlastností člověka je schopnost navzájem si věřit. Důvěra formovala prvotně pospolné společnosti, vedla totiž ke spolupráci. Ať už v lovu, budování či výrobě nástrojů, důvěra stála na počátku civilizace.

K tématu: Jak poznat psychopata: 9 znaků, které by měly varovat každou ženu

Společnost se rozšiřovala s tím, jak moc byli lidé ochotni uvěřit cizincům jednak to, že jim neublíží, a také to, že budou užitečně spolupracovat. Cizinci, kteří přicházeli s nekalými úmysly, museli důvěryhodnost alespoň předstírat, a jejich schopnost oklamat druhé vedla k jejich výhodám. Prvotní společnost si nejspíš v důsledku toho osvojila nástroj trestu, kterým podvodníky postihovala. V souvislosti s tím si lidé podle evolučních psychologů vyvinuli schopnost intuitivně poznat lháře.

Předstíráním k úspěchu

Spíše než přistoupit ke zdlouhavým testům a opatrným rozhodnutím přistoupili lidé ke kognitivní zkratce, kdy se místo toho všeho začali spoléhat na pár podvědomých signálů. To ostatně vidíme v běžném životě, například když si vybíráme restauraci. Od prvních vteřin se rozhodneme, zda budeme podniku věřit s cenou, kvalitou jídla či hygienou. To nás před podvodníky ale i tak nezachrání. Naopak, čím komplexnější je společnost, tím jednodušší je předstírat důvěryhodnost, zejména pro psychopaty, kteří si na druhou stranu vyvinuli schopnost získaný „šestý smysl“ oklamat.

Lidé s psychopatickými tendencemi ze své povahy nemají téměř jinou možnost než emoce a s nimi spojenou důvěryhodnost předstírat, a proto jsou v tom tak dobří. Psychopat může úspěšně předstírat potřebné kvality a působit důvěryhodně přesto, že fakticky není k důvěře vůči němu žádný racionální důvod. Díky tomu dokáže přežít i tam, kde zdravě duševně vyvinutý jedinec selže, a dobýt si kariéru tam, kde by správně neměl vůbec působit.

Mohlo by vás zajímat: Prezidenti v uniformě: Major Klaus, hrdina Svoboda. Havel kvůli vojně předstíral psychopata

Psychopat dokáže oklamat společnost, vytvořit dojem snadné a výhodné spolupráce a své druhy zcela bez výčitek zradit, když mu přestanou být užiteční. Dokáže ve vlastní prospěch využít důvěry, vlastnosti, která formuje civilizace. To je také důvodem, proč podle průzkumů zastávají psychopati až 20 % důležitých pozic ve světě obchodu.

Kdo chce s psychopaty žíti...

To samozřejmě vzbuzuje otázku – když je být psychopatem taková evoluční výhoda, proč se už dávno celé lidstvo nezměnilo v psychopaty? Existuje pro to několik důvodů, proč psychopati zastávají cca 1 % světové populace. V první řadě, psychopati sami nejsou schopni důvěry, což je klíčová vlastnost. Společnost plná psychopatů by se nikdy nedokázala zformovat tak, aby svět fungoval.

Druhým důvodem je samotná povaha psychopatie – byť existuje ve formě genetických predispozic, rozvíjí ji především tragické rodinné okolnosti, dětská traumata. Jinými slovy, psychopati nejsou nadřazenou entitou, jsou to produkty toho, když systém selže a včas jim neposkytne potřebnou pomoc. Zároveň má psychopat sadu vlastností, které mohou být lidem prospěšné, může podstupovat určitá rizika s minimem strachu. Přitom může být ale vedený tak, aby se k lidem choval dobře i bez postranních motivů.

Zdroj: Science Alert

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom