20. srpna 2024 15:40

Příběh Kundy se blíží ke konci. Čeští vtipálci ovládli estonské hlasování o jméně nového letadla

Češi opět předvedli, že jim žádná recese není cizí. Manažeři letecké společnosti v Pobaltí chtě nechtě přejmenují letadlo podle přání českých vtipálků.

Pokud se nestane nic mimořádného, bude brzy vzdušný prostor nad Evropou brázdit dopravní letadlo pyšnící se jadrným českým výrazem. Město Kunda v Estonsku čeští turisté dobře znají a zpravidla nevynechají příležitost vyfotit se u cedule, která začátek třítisícové obce označuje. Teď se právě díky Čechům jméno města dostane i do vzduchu.

Přečtěte si také: USA přejmenují stovky míst. Slovo v jejich názvu prý znamená ženský pohlavní orgán

Zaslouží se o to letecká společnost airBaltic, která se rozhodla pojmenovat svých 48 letadel Airbus A200-300 podle měst ležících ve třech pobaltských státech. O výběru z 232 měst je možné hlasovat na stránkách společnosti opakovaně, ale vždy jen jednou denně, už jen do 22. srpna 2024. O den později uplyne 35 let od největšího protestu v Sovětském svazu, kdy dva miliony obyvatel Pobaltí vytvořily 600 km dlouhý lidský řetěz vedoucí z Tallinnu přes Rigu až do Vilniusu. Cílem této „Baltské cesty“ bylo demonstrovat odhodlání pobaltských států získat nezávislost na Sovětském svazu.

Lotyšsko v hlasování reprezentuje 104 měst, Litvu 81 a nejmenší Estonsko jen 47 měst. Bez ohledu na velikost nebo historický význam sídel ale žebříček suverénně vede právě estonská Kunda – díky nadšeným vtipálkům z Česka se svými více než 250 000 hlasy suverénně nechává všechny konkurenty včetně hlavních měst daleko za sebou. Na druhém místě se drží městečko s mezinárodně znějícím jménem Püssi, které se chlubí pouhými 882 obyvateli.

Kunda vítězí

V závislosti na pořadí své jméno propůjčí jednomu z letadel baltské vzdušné flotily vždy 16 měst z každé země. Aktuální výsledky se zveřejňují každý den v 16:00, poté je možné hlasovat znovu.

Třítisícová Kunda by nejspíš neměla žádnou šanci nebýt skutečnosti, že je hlasování plně mezinárodní a může se ho tak účastnit kdokoliv. Sociální sítě v Česku tak krátce po zahájení hlasování 5. srpna zaplavily virální vtipy a výzvy k zapojení se do ankety. Dva dny před koncem hlasování je tak jisté, že airbus „Kunda“ jednoho dne skutečně vlétne.

Mohlo by vás také zajímat: Politici mají dvojí slovník. Za sprostoty by se měli omlouvat unii dlaždičů, vyzval Kubáček

Samotné město Kunda leží na pobřeží Finského zálivu a dominuje mu největší cementárna v Estonsku, kterou provozuje společnost Kunda Nordic Tsement. Další pozoruhodností je nejstarší hydroelektrárna v severní Evropě, kterou od roku 1893 najdete na východním okraji města. Za prohlídku stojí i ruiny hradu Toolse, tyčící se na výběžku do moře čtyři kilometry severozápadně od Kundy.

Zdroj: airBaltic, Expats.cz

Video, které jste mohli minout: Vadný software zabil 157 lidí. Podívejte se na rekonstrukci letecké katastrofy, která měla zásadní následky

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský