9. února 2023 13:15

Nově zjevený ostrov přinesl nečekané formy života. Jejich záhadu zřejmě nikdo nevyřeší

Odborníci doufali, že budou moct v „přímém přenosu" pozorovat, jak rostliny a další organismy osidlují neobydlený kus skály. Místo toho ale dostali záhadu, která jim pravděpodobně ještě dlouho nedá spát.

Podmořská sopka Hunga Tonga – Hunga Ha'apai v Jižním Pacifiku je velmi aktivní. V roce 2014 se díky její činnosti prakticky přes noc zvedl nad hladinu úplně nový ostrov a odborníci tehdy zacítili vynikající příležitost: Budou moct dopodrobna zkoumat, jak se neobydlené kamenité pustiny zmocňuje život.

Jenže na ostrově se zdaleka neobjevovaly jen známé mikroorganismy a rostliny pocházející ze semen obsažených v ptačích výkalech. V pustině vědci našli naprosto neočekávanou a unikátní formu života.

Organismy z nehostinných podmínek

Něco takového jsme nečekali,“ vysvětlil mikrobiální ekolog Nick Dragone z univerzity v Coloradu. „Mysleli jsme si, že uvidíme organismy, které běžně nacházíme na místech, odkud ustoupily ledovce, případně sinice, nejtypičtější kolonizační druhy. Ale ne – místo toho jsme nalezli unikátní skupinu bakterií, které metabolizují síru a atmosférické plyny.“

Nalezené bakterie jsou velmi podobné organismům, které jinak obývají neobvykle nehostinné habitaty. Například horké prameny a hlubokomořské hydrotermální průduchy. Odborníci se mohou jen domnívat, jak je možné, že sopečný ostrov obydlely.

„Jedním z důvodů, proč tyhle unikátní mikroby vidíme, mohou být záležitosti spojené se sopečným výbuchem: spousta síry a plynného sirovodíku, které pravděpodobně tuto skupinu organismů živí,domnívá se Dragone.

Vzácná příležitost je pryč

Bohužel nově objevené organismy vědci neměli šanci zkoumat tak dlouho, jak chtěli. Po výbuchu sopky Hunga Tonga – Hunga Ha'apai v roce 2022 ostrov opět zmizel v oceánu. I tak ale vydržel mnohem déle, než většina podobně vzniklých ostrůvků. V posledních 150 letech byl jedním z pouhých tří, které nad hladinou oceánu zůstaly déle než rok, a jediným v tropickém podnebí.

Zdroj: mBio

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom