26. ledna 2024 06:00

Jediná osmerčata na světě slaví patnáctiny. Jejich komplikovaný porod vstoupil do historie

Sourozenci Sulemanovi jsou jediným známým případem osmerčat, která všechna přežila kojenecký věk. Narodili se rozvedené samoživitelce Nadye Sulemanové, která podstoupila umělé oplodnění…

Možná si ještě i po patnácti letech matně vybavíte bulvární titulky s novotvarem „oktomáma“, v angličtině „octomum“. Článků o Nadye Sulemanové vznikalo jeden čas skutečně mnoho a drtivá většina z nich byla negativní.

Sulemanová byla teprve druhou ženou v historii, která kdy porodila živá osmerčata, a jak se později ukázalo, její děti jsou jedinými osmerčaty, která všechna zvládla přežít kojenecký věk. Stránky bulvárních časopisů ale plnily i další záležitosti, které se rodiny týkaly…

Kontroverzní umělé oplodnění

Příběh rodiny Sulemanových z amerického státu Kalifornie je zapeklitý a my s ním musíme začít ještě osm let před tím, kdy se Nadya Sulemanová rozhodla mít první dítě. Jelikož nemohla počít přirozenou cestou, všichni její potomci pocházejí „ze zkumavky“. Umělým oplodněním u téhož lékaře postupně počala celkem šest dětí (dvě holky a čtyři kluky), včetně jedněch dvojčat. Její v pořadí čtvrté dítě trpí těžkým autismem a potřebuje neustálou péči.

Mohlo by vás zajímat: Jediná česká paterčata slaví 10. narozeniny. Maminka promluvila o plánu oslavy i soukromí

Na většinu lidí by tohle bylo až příliš ke zvládnutí a rozvedená Sulemanová navíc byla samoživitelkou – i přesto se v roce 2008 rozhodla svou rodinu ještě zvětšit, přestože byla nezaměstnaná. Na umělé oplodnění použila peníze, které zdědila.

Její lékař Michael Kamrava, k němuž na umělá oplodnění od začátku chodila, později tvrdil, že ho Sulemanová vyloženě tlačila, aby jí implantoval velké množství embryí. Sulemanová naopak obvinila lékaře, že z ní souhlas k transferu takového množství embryí vymámil těsně před procedurou, až když byla pod vlivem uklidňujících léků.

Jak se později ukázalo, Kamrava Sulemanové implantoval celkem 12 embryí, čímž hrubě porušil tehdy platná kalifornská pravidla. Lékařská komora mu kvůli případu odebrala licenci, ale to už Sulemanové nijak nepomohlo. Když se jí 26. ledna 2009, v 31. týdnu těhotenství, narodila osmerčata, bylo jejímu nejstaršímu synovi teprve šest let.

Porod

Těsně předtím, než došlo na císařský řez, se tělo Sulemanové už doslova lámalo pod tlakem rostoucích dětí. Měla několik kýl, vyhřezlé plotýnky, zlomená žebra a další zdravotní problémy. U porodu v kalifornském městě Bellflower bylo celkem 46 členů lékařského personálu a všichni čekali, že dětí bude jen sedm, protože osmé nebylo na ultrazvuku přes sourozence vidět.

Děti byly maličké, některé z nich ještě nedokázaly přijímat ani mateřské mléko, a samozřejmě hrozilo, že všechna nepřežijí – pouhý týden po narození už byla miminka nejdéle žijícími osmerčaty vůbec. Stal se však zázrak a po několika těžkých týdnech domů nakonec dorazila v pořádku všechna.

Fotky Sulemanové s novorozenci obletěly celý svět a ze členů rodiny se staly celebrity, jež média sledovala na každém kroku. Z téhle mediální pozornosti, pozitivní i negativní, Sulemanová těžila, co to šlo. Jakmile ale prvotní zájem opadl, začalo zoufalé období, kdy měla jako samoživitelka spoustu problémů s uživením početné rodiny. A tak boxovala, krátce si vydělávala striptýzem a pak i v porno průmyslu. Kvůli nepřiznaným, pornem vydělaným penězům, jí hrozilo i vězení, protože zároveň pobírala podporu.

Když byly osmerčatům skoro tři roky, topila se Sulemanová dokonce v závislosti na alkoholu a Xanaxu, a nakonec skončila na odvykačce. To se psal rok 2013. O její děti se starali přátelé a příbuzní.

15 let poté

V současnosti se zdá, že těžké období všichni překonali. Osmačtyřicetiletá Nadya má stabilní zaměstnání, změnila si jméno a kromě fotek dětí dává na internet selfie z fitness centra. Všechny její děti (nejen slavná osmerčata) si vedou dobře.

Dvě nejstarší jsou už podle amerických zákonů dospělá – oběma je přes 21 let – a osmerčata v roce 2024 slaví už 15. narozeniny. Je sice pravda, že doma některá z dětí musejí spát na gauči a nikdy se všichni nevejdou k jednomu stolu, jinak ale prý žijí tak normálně, jak to jen při takovém počtu dětí jde.

Zdroj: Instagramový profil Nadyi Sulemanové, People, NYTimes, CNN

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom