2. června 2024 20:01

Jak se chránit před bleskem? Záludných míst je víc než dost, bezpečí nabízí les i auto

Blesk zranil 18 lidí v Liberci

Silné bouřky, které se prohnaly Českem, poslaly kromě přívalů deště k zemi i tisíce blesků. Jak se před klikatým výbojem s desítkami tisíc ampér a tisíci stupňů Celsia v přírodě nebo na otevřených prostranstvích co nejlépe ochránit?

Silný déšť ve volné krajině nutí lidi, aby instinktivně hledali úkryt pod stromy, dostupnými přístřešky nebo skalními převisy. Ne vždy je to ale bezpečná volba. Překvapivě se můžete relativně bezpečně cítit v hustém lese, úzkém údolí nebo i v hustém porostu. Co naopak vůbec nefunguje, je úkryt pod osaměle stojícím stromem, na okraji lesa, pod převisy nízkých skal, ve stanu nebo v nějakém malém stavení bez hromosvodu.

Přečtěte si také: Úžasná fotka bouřky je strhujícím unikátem. Autor prozradil, jakým trikem snímek vznikl

V neděli 2. června se o tom přesvědčilo 18 účastníků zábavního odpoledne pořádaného ke Dni dětí jen kousek od Liberce ve Vratislavicích nad Nisou. Blesk tu zasáhl vysoký strom a výboj zranil několik dětí i dospělých čekajících na další program. Zraněné museli záchranáři transportovat do nemocnic, mnohé na místě oživovali.

Nejde ale jen o stromy. Při bouřce se nikdy neopírejte o skálu nebo o zeď a vyhněte se otevřeným a současně výše položeným místům. Myšlenka, že rychle doběhnete ke zbořenině na kopci, není nejlepší nápad. Polozbořená stavení jsou téměř jistě bez hromosvodu a mají narušenou statiku, takže při úderu blesku se na vás může zřítit strop nebo stěna.

Mohlo by vás také zajímat: Británii zasáhla silná bouře, udeřilo 35 tisíc blesků. Dorazí divoké počasí i do Česka?

Telefon z ruky a pryč od kovových předmětů

Pokud vás už bouřka zastihne uprostřed louky nebo pláně, zůstaňte stát a dřepněte si s nohama a rukama u sebe. Na zem si rozhodně nelehejte, vyhněte se podmáčené půdě nebo okolí potoků a vodních ploch. Je také důležité nezůstávat v hloučku, ale rozptýlit se. I to je ale proti přirozeným instinktům, které nám velí se v nepříznivém počasí shluknout k sobě.

Možná vás to překvapí, ale při bouřce se nedoporučuje ani telefonovat, zvláště poblíž zdrojů vysokého napětí. Rozhodně byste se neměli dotýkat nebo držet kovových předmětů, třeba zábradlí a kolejnic. Ocelovému mostu se určitě i bez varování sami vyhnete, ale napadlo by vás, že podobnou pastí se může stát kovová vana, vodovodní baterie nebo radiátor v domě nebo bytě? Dobrý úkryt před bleskem naopak nabízí auto – karoserie jsou izolované a pokud zrovna neladíte rádio, nic vážného se vám nestane. Auto ale bude nejspíš na odpis.

Zdroj: Prima Living, National Weather Service

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora