20. března 2024 07:05

Borůvka tak velká, že se nevejde do pusy. Gigantické ovoce vám vyrazí dech i zuby

Obří borůvku vypěstovali na australské farmě, kde se snaží uspokojit zákaznickou poptávku po větších bobulích. Výsledky ale překvapily i samotné pěstitele.

Když se člověk vypraví do lesa na borůvky, měl by se obrnit trpělivostí. Naplnit jediný hrnek znamená minimálně půl hodiny práce, která je vyloženě neuspokojivá; borůvky jako by nepřibývaly. I proto si většina lidí pěstuje na zahradě větší odrůdy. Jejich sběr je sice zdlouhavý, ale ne tolik.

Pokud byste si ovšem borůvky rozhodli natrhat na farmě v australském Corindi v Novém Jižním Walesu, byl by jejich sběr o dost rychlejší. Do hrnku by se vám vešly tak dvě a pokud byste si jimi pak chtěli posypat koláč, bylo by pravděpodobně lepší je pokrájet na plátky.

Skoro čtyřcentimetrový obr

Jedna z tamních borůvek to totiž dotáhla až do Guinnessovy knihy rekordů. V průměru měří přesně 39,31 milimetru, takže je ještě o chlup větší, než bývají pingpongové míčky, a váží 20,4 gramu. Asi tolik, co křečík džungarský. Pro představu, běžné zahradní borůvky váží tak gram, maximálně tři.

Mohlo by vás zajímat: Do největší jeskyně světa by se vešel mrakodrap. Její objevení má zajímavý příběh

Obrovitou bobuli sklidili v listopadu, a aby ji mohla posoudit komise, uložili ji do mrazáku. Nikdo ji tak pochopitelně neochutnal. Tamní keře odrůdy Eterna ale podobně velkých plodů nadělily hned několik, a ty už snězení neunikly.

„Ta rekordní bobule byla samozřejmě očividně větší než ostatní, ale toho rána jsme posbírali tak dvacet dalších borůvek, které by ten předchozí rekord překonaly také,“ řekl jeden z pěstitelů Brad Hocking v tiskovém prohlášení.A i když jsou o dost větší, než je obvyklé, na kvalitě ani chuti se to nijak nepodepsalo.“

Borůvka, co se nevejde do úst

Costa Berries se o vypěstování velkých borůvek pokoušejí prý proto, že si je zákazníci oblíbili. Zároveň ale doufají, že stvoří odolnější keře schopné efektivně plodit i ve větším suchu a horku, které lépe odolají škůdcům i nemocem.

Pokud si zákazníci nicméně na borůvkové giganty navyknou, dozajista zásadně změní způsob, jakým si borůvky vychutnávají. Protože si plody o velikosti sevřené pěsti asi těžko nasypou do müsli nebo do jogurtu, budou je pravděpodobně nakonec konzumovat podobně jako meruňky či švestky.

Zdroj: CNN, Costa Group, The Print

Video, které jste mohli minout: Oběd pod sto korun najdete i v Praze. Restaurace v Dubči nabízí široký výběr

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom