Do největší jeskyně světa by se vešel mrakodrap. Její objevení má zajímavý příběh

Jednou z nejzajímavějších věcí, které se týkají největšího jeskynního systému na světě, je (kromě jeho rozlohy a výšky) taky fakt, že ho lidé poté, co jej objevili, zase na 18 let ztratili…

Jeskyně Son Doong se nachází ve středím Vietnamu, v oblasti národního parku Phong Nha-Ke Bang v provincii Quanh Binh – a její rozlohu si jde představit jen velice těžko. Jsou v ní sály doslova gigantických rozměrů a ten největší je dlouhý pět kilometrů, široký 150 metrů a vysoký 200 metrů.

Pohodlné pro letadla i výškové budovy

Co to znamená? Mimo jiné třeba to, že na nejvyšší český mrakodrap, brněnskou AZ Tower, byste mohli postavit londýnský Big Ben a ještě stále by vám ke stropu chyběly tři metry. Z jednoho konce na druhý byste šli hodinu, pohodlně by skrz Son Doong proletěl i Boeing 747. Ačkoli jsou však tyhle obří rozměry nesmírně fascinující (a kdokoli jeskyni spatří na vlastní oči, bude mít do konce života o čem vyprávět), k Son Doong se neodmyslitelně váže ještě jedna zajímavost.

Ztracený a znovu nalezený vchod

Přestože je tenhle jeskynní systém starý možná i 5 milionů let, poprvé lidem odkryl svá tajemství až v roce 1991, kdy do něj úplnou náhodou zabloudil místní lovec jménem Hồ Khanh.

Jenže najít vchod podruhé se mu už nepodařilo a nezvládli to ani britští a vietnamští výzkumníci, kterým o něm řekl a kteří jej od té doby hledali. A to měří cca 50 metrů! Trvalo dalších 18 let, než ho Hồ Khanh nalezl znovu; tentokrát už si cestu zaznamenal tak pečlivě, že se v roce 2009 konečně britsko-vietnamská výprava dostala dovnitř a „zpívající“ jeskyně, kterými hučí a bouří tekoucí vody, se konečně povedlo zmapovat a změřit.

Přečtěte si také: Jeskyňář se chytil do přírodní pasti. V extrémně úzké jeskyni prožil noční můru klaustrofobiků

Jeskyně národního parku Phong Nha-Ke Bang jsou víceméně všechny provázané, dohromady tvoří skoro 200 kilometrů dlouhý podzemní systém. Son Doong je se svými 38,4 miliony kubických metrů pořád naprosto výjimečná.

Zdroj: Oxalis Adventure, National Geographic, Sondoongcave.info

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom