Tisíce let stará jeskyně skrývá bránu do podsvětí. Vedou k ní tajné chodby a lidské ostatky

Izraelští archeologové věří, že se jim povedlo rozluštit tajemství jeskyně, která jim nedá spát od momentu, kdy v ní odkryli řadu podivných artefaktů.

Velká krasová jeskyně Te‘omim, která se skrývá v samém srdci Judských hor, je v hledáčku nejrůznějších odborníků už velice dlouho. Studují ji od roku 1893. Dlouho si mysleli, že pramenu, který chodbami a puklinami jeskyně teče, lidé od doby 4 000 let před Kristem až po 4. století našeho letopočtu přisuzovali léčivé schopnosti.

Jenže v sedmdesátých letech minulého století učinili odborníci hned několik nálezů, ze kterých jde mráz po zádech, a názor na účel jeskyně se pomalu začal měnit.

Tajné chodby, skryté předměty a lidské lebky

Povedlo se totiž odkrýt množství tajných chodeb, které vedly do neprozkoumaných místností plných puklin. A v těchto úzkých štěrbinách archeologové objevili nacpané prapodivné předměty. Mince, keramiku, kovové zbraně a také olejové lampy a lidské lebky. Mnoho z těchto artefaktů, speciálně lampy a lebky, byly zastrčené tak hluboko a důkladně, že se k nim odborníci dostávali jen velice obtížně a bez stínu pochybností je tam někdo umístil schválně.

Přečtěte si také: Egyptský chrám skrýval 2 000 mumifikovaných hlav i celá zvířata. Odhalili je po 150 letech

Archeologové museli mnohdy použít dlouhé, kovové háky, aby předměty vůbec dostali z jejich úkrytu ven. Vyloučili ihned, že by takhle umístěné lampy mohly místnost jakkoli osvětlovat. Proč je tedy někdo do jeskyně donesl a schoval v puklinách?

Nekromancie

„Jeskyně Te’omim obsahuje všechno potřebné k tomu, aby mohla sloužit jako portál do podsvětí,“ uvedli odborníci ve zveřejněné studii. Dávní Římané i Řekové nekromantské rituály prováděli častěji v hrobkách či na pohřebištích, někdy jim ale sloužila místa, kterým říkali věštírny mrtvých – nekromanteion. A to byly právě jeskyně, v nichž se nacházel pramen; přesně jak tomu je v Te’omim.

Lidské lebky byly jedním z klíčových artefaktů a pohyb plamenů sloužíval jako nástroj komunikace s duchy, démony, či dokonce bohy.

Zdroj: Cambridge.org, Degruyter.com, Haaretz.com

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom