Egyptský chrám skrýval 2 000 mumifikovaných hlav i celá zvířata. Odhalili je po 150 letech

Jestli jsou staří Egypťané něčím známí, je to jejich podivuhodný způsob zacházení s mrtvými a uctívání faraonů. Ti byli považováni za současně lidské a božské bytosti. Některé nálezy obětin ale umí stále vyrazit dech.

Mumifikace se ve starověkém Egyptě zdaleka netýkala jen lidí. Popravdě řečeno, Egypťané mumifikovali všechno, nač si vzpomenete, a některá zvířata dokonce s takovou vervou, že je kvůli tomu málem vyhubili. Tenhle osud potkal například ibisy, o kterých věřili, že jsou ztělesněním boha moudrosti a písemnictví Thovta.

Mohlo by vás zajímat: Čím se balzamovaly egyptské mumie? Revoluční objev přesného složení přepisuje učebnice

I berani byli jeden čas velice populárními obětmi. A nový nález to jedině dokládá. Běžnému člověku může být ale ze záplavy mumifikovaných beraních hlav trochu úzko, neboť jich archeologové v chrámu faraona Ramesse II. Velikého našli na dva tisíce.

Obětiny oblíbenému faraonovi

Beraní hlavy se našly během vykopávek vedených vědci z Univerzity York ve starodávném městě Abýdos. Zajímavé je, že tenhle chrám objevili archeologové už před sto padesáti lety, přesto zde očividně stále existuje řada tajemství čekajících na odhalení. Berani, jimž mumifikované hlavy patří, podle odborníků patrně posloužili jako obětiny. Spolu s jejich ostatky archeologové odkryli i mumifikované psy, kozy, ovce, krávy, jeleny a mangusty. Všechny ovšem v o dost menším počtu.

K tématu: Největší faraon Egypta byl velký fešák. Podívejte se na jeho nově zrekonstruovaný obličej

Obětiny do chrámu lidé přinesli pravděpodobně během Ptolemaiovského Egypta, tedy více než tisíciletí po smrti známého a velice váženého panovníka, jemuž byl chrám zasvěcen. Podle odborníků jde o další z důkazů, že byl Ramesse II. velice oblíbeným a váženým panovníkem.

Zdroj: Egyptské ministerstvo cestovního ruchu a památek

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom