16. března 2024 07:05
Adam Vala

Jak velký byl největší kůň na světě? V Guinnessově knize rekordů je slavný oř zapsán od roku 1850

Průměrně vysoký muž by vedle něj vypadal skoro jako trpaslík. Tipnete si, kolik měl kůň v kohoutku?

Koně jsou fascinující zvířata. Dáme-li s jejich dovolením stranou atributy jako jsou jejich krásná štíhlá těla, majestátní hřívy nebo nádherné oči, koně jsou také velcí vytrvalci a pracanti. Nad to vše jsou to poměrně velká zvířata, a to zrovna nemusí být žádní rekordmani. Když už je ale o nich řeč, prozradíme vám, jak vysoký byl největší kůň na světě tak, jak jej zaznamenala Guinnessova kniha rekordů.

Kůň rekordman

V roce 1846 se v Anglii narodil valach jménem Samson. Konkrétně šlo o koně shirského, potomka velmi známého anglického koně, tzv. Great Horse, který se choval ve středověku coby válečný rytířský oř. Už to samo o sobě naznačuje, že se nepochybně nebudeme bavit o žádném poníkovi, a skutečně, velikost Samsona je ohromující. „Tento kůň během roku 1850 měřil v kohoutku 2,19 metru a později mu byla naměřena hmotnost 1524 kilogramů,“ uvádí oficiální zápis ve zmíněné knize rekordů.

Mohlo by vás zajímat: Závody koní na sněhu mají unikátní disciplíny. Podívejte se, jak se jede na lyžích za haflingem

Jen pro představu, obvyklá výška koně se pohybuje v rozpětí 140-170 centimetrů. Samson – později ještě přiléhavěji přejmenován na Mamuta – ji tak hravě překonal až o závratných 80 centimetrů. A to se samozřejmě bavíme o výšce v kohoutku, tedy v místě, kde se sbíhá pomyslná spojnice mezi vrchním hřebenem obou lopatek, páteří a svalovým pletencem nad ní. Krk a hlava tak přirozeně sahají ještě výš, díky čemuž by i nadprůměrně vysoký muž nevypadal vedle Samsona bůhvíjak statně.

Zdroj: Guinness World Records, How Stuff Works

Video, které jste mohli minout: Týrání zvířat, nebo nešťastná náhoda? Ochránci se přou se zástupci dostihů o Taxisův příkop

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom