11. dubna 2024 18:00
Adam Vala

Kde na světě jsou lidé nejšťastnější? Česko se těší z dobrého umístění, Amerika se propadla

Česko boduje a je v žebříčku vysoko. Spojené státy se ale pomalu propadají do deprese kvůli znepokojivému trendu ohledně mladistvých.

Od roku 2012 vydává skupina odborníků z řad sociologů a sociálních antropologů tzv. World Happiness Report. Jde o zprávu, která na základě mnoha různých metrik vypočítává úroveň spokojenosti obyvatel v jednotlivých zemích světa a stává se pravidelnou oporou pro další průzkumy. I letos byl sestaven kompletní žebříček, který přináší několik zajímavých výsledků, ale i potěšující informaci pro obyvatele Česka. Pokud zrovna dnes potřebujete slyšet dobrou zprávu, naše země je na tom skvěle!

Šťastná Skandinávie

Některé věci se nemění, takže pokud očekáváte, že na vrcholu žebříčku budou severské země, trefili jste se. První je už řadu let po sobě Finsko, které následuje Dánsko, Island a Švédsko. Spolu s nimi je v první desítce také Norsko, čímž by bylo možné označit Skandinávii za ráj na Zemi. Pravdou ovšem je, že metrika je zaměřená na jednotlivce a jejich odpovědi v dotaznících, které vyplňují vždy po dobu tří let. A i když bere v úvahu faktory jako je výše HDP, průměrná délka života nebo třeba lékařská péče, jde vždy jen o zprostředkovaný názor respondentů.

Žebříček 20 nejšťastnějších zemí

  1. Finsko
  2. Dánsko
  3. Island
  4. Švédsko
  5. Izrael
  6. Nizozemsko
  7. Norsko
  8. Lucembursko
  9. Švýcarsko
  10. Austrálie
  11. Nový Zéland
  12. Costa Rica
  13. Kuvajt
  14. Rakousko
  15. Kanada
  16. Belgie
  17. Irsko
  18. Česko
  19. Litva
  20. Spojené království

Dobrý domácí výsledek

Pokud bychom se podívali na žebříček dál, musí nás zahřát u srdce, že Česko skončilo na 18. příčce. Dostalo se před nového zástupce v žebříčku nejlepších 20 zemí – Litvu – a překonalo i Velkou Británii. Jedním z největších překvapení je nicméně vypadnutí USA ze zmíněných „Top 20“, což se stalo poprvé od premiérového vydání zprávy před 12 lety. Spojené státy jsou nicméně na 23. místě, takže si nepohoršily zase tolik. Pokud by vás zajímal výsledek Slovenska, naši východní sousedé jsou na 45. místě za Brazílií a těsně před Lotyšskem.

Mohlo by vás zajímat: Jsou lidé, kteří vydělávají víc peněz, opravdu šťastnější? Důkladná studie přinesla jasnou odpověď

Je tu však jeden trend, který sociology trochu znervózňuje. Zatímco statisticky byla podle World Happiness Report vždy spokojenější skupina mladších lidí, v posledních letech se výsledky zhoršují. „Když jsme dali dohromady dostupné údaje o blahobytu dětí a dospívajících po celém světě, zdokumentovali jsme znepokojující pokles, zejména v Severní Americe a západní Evropě,“ uvedl ve svém prohlášení profesor Jan-Emmanuel De Neve, belgický ekonom z Oxfordské univerzity a jeden z editorů popisované zprávy. Podle jeho názoru vyžaduje skutečnost, že v některých částech světa již děti zažívají ekvivalent krize středního věku, okamžitá politická opatření.

Zdroj: World Happiness Report, AFAR

Video, které jste mohli minout: Migrační pakt stručně a jasně. Co obsahují hlavní body schváleného balíčku?

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom