18. března 2024 07:00
Adam Vala

Nejdelší dálnice světa měří přes 30 tisíc kilometrů, technicky však nemá nárok na první místo

Je držitelem rekordu Amerika, Asie nebo Austrálie? Rozhodnutí záleží na úhlu pohledu a obřích dírách.

Pokud se vám zdá úmorná cesta z Prahy do Brna, nebo z Brny do Prahy, chcete-li, pak nejste připraveni na to, vydat se po nejdelší dálnici světa. Našich 200 kilometrů byste totiž museli mnohokrát znásobit, abyste se dostali z jednoho konce na druhý, a navíc by se to neobešlo bez pancíře pro vaše auto, abyste byli v bezpečí, a hlavně raketového motoru s křídly, abyste překonali poměrně zásadní mezeru. Řeč je o Panamericaně, tedy Panamerické dálnici, která se táhne dlouhých 30 tisíc kilometrů od Aljašky až po jih Argentiny.

Panamerická dálnice je projekt, který byl poprvé navržen v roce 1923 s tím, že se původně mělo jednat o obyčejnou silnici. Na Konferenci o Panamské dálnici o dva roky později však bylo usneseno, že půjde o dálnici, a začalo se s jejím postupným budováním. S přihlédnutím k tomu, kolika zeměmi prochází, však začaly přicházet první problémy spojené s rozdílnou rychlostí i kvalitou výstavby, což s řadou dalších faktorů platí dodnes. Konkrétně dálnice prochází Argentinou, Bolívií, Chile, Guatemalou, Hondurasem, Kanadou, Kolumbií, Kostarikou, Mexikem, Nikaraguou, Panamou, Peru, Salvadorem a samozřejmě Spojenými státy.

Přečtěte si také: Stavba nových dálnic je pro archeology požehnáním, unikátní nálezy neberou konce

Dálnice, kterou nelze projet

Bohužel, dálnici nelze projet bez přerušení, protože na ní zcela chybí přibližně 100kilometrový úsek v Dariénské soutěsce, která spojuje Panamu a Kolumbii. Ochránci přírody tvrdí, že postavit zde dálniční most by mělo bezprecedentní dopad na tamější přírodu, není to však jen hustý deštný prales, který v propojení dálnice brání. „Je to místo známé kvůli pašování drog. Panuje zde bezpráví, které podtrhují jedovatí hadi, stejně jako protivládní ozbrojené milice,“ uvádí portál Dangerous Road. I z těchto důvodů je v podstatě vyloučené, že by zde úsek dálnice vzniknul, a i kvůli tomu se Panamericana nemůže chlubit prvenstvím za nejdelší souvislý dálniční koridor.

V tomto ohledu je rekordmanem australská dálnice Highway 1, která obkružuje vnější okraj celého kontinentu v délce asi 14 500 kilometrů. I podle Guinnessovy knihy rekordů je držitelem rekordu tato dálnice, je nicméně otázkou, zda nebude rekord v budoucnu přepsán. Potenciálním adeptem je Čína, kterou se táhne asijská dálnice AH1, i ta má ale několik podstatných děr, budeme-li ji brát jako celek. Míří totiž z Tokia až na hranici Turecka s Bulharskem, není však souvislá – tomu brání zejména moře mezi Japonskem a Koreou – ale také další různé vlivy, jako je třeba praktická nemožnost projet dálnicí přes území Severní Koreje.

Zdroj: Dangerous Road, Encyclopedia Britannica, Guinness World Records, Fact Spark - YouTube

Video, které jste mohli minout: Náraz a pak ohnivá exploze. V USA se zřítilo letadlo na dálnici, neštěstí zachytila kamera

Adam Vala

Sdílejte článek
Štítky dálnice Austrálie rekord USA Čína Panamericana nejdelší dálnice panamerická dálnice

Populární filmy na Prima Zoom