20. ledna 2024 06:00

Mužská menstruace vyděsila už Napoleona. S podivným fenoménem se setkal v Egyptě

Mohou muži menstruovat? Pochopitelně, že nemůžou, jeden z Napoleonových lékařů tak ale popisoval nemoc, která kvůli krvácení z penisu a řezavé bolesti vyřadila z provozu desítky francouzských vojáků.

Je to právě prastarý Egypt, ze kterého máme jedny z nejstarších písemných dokladů o tom, jak tamní ženy zvládaly menstruaci. Krvácení tehdy řešily látkovou vložkou a dokonce měly i tampony, pravděpodobně z papyru či podobné traviny.

Přečtěte si také: Menstruovala v chatrči, kde ji zabil had. Mladá dívka je další obětí odpudivé tradice

Existuje však mnoho dokladů také o tom, jak v zemi v průběhu staletí bojovali s „mužskou menstruací“. Tenhle ironický název pro podivuhodný stav, který byl na africkém kontinentě skutečně běžný, použil jeden z Napoleonových francouzských lékařů, A. J. Renault.

Ani na moment si ale samozřejmě nemyslel, že francouzští vojáci, kteří si stěžovali na bolesti podbřišku a krvácení z penisu, v Egyptě najednou začali menstruovat. Naopak – jako jeden z úplně prvních popsal, jaké hrůzy v močovém ústrojí mužů zvládne způsobit tehdy ještě neznámý parazit.

Co mají lidé společného s vodními plži?

Krevnička močová (Schistosoma haematobium), motolice, která způsobuje onemocnění známé jako schistosomóza, má pozoruhodný životní cyklus. Z vajíčka se ve vodě vylíhne miracidium, larvička, která si vyhlédne a infikuje prvního zásadního hostitele: vodního plže. V jeho těle se rozmnoží, vyvine do dalšího stadia (cerkárie), a plže opět opustí. Aby dokončila svůj životní cyklus, potřebuje totiž ještě jednoho hostitele: člověka.

Mohlo by vás zajímat: Štěnice můžete mít i v čisté domácnosti, varuje expert. Jak se před nimi chránit?

Do lidských těl proniká kůží a tkáněmi a dostane se do krevního oběhu. Jak Prima ZOOM řekl Milan Trojánek, přednosta Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK a FN Motol, to většinou vyvolá svědivou vyrážku a někdy i horečnaté onemocnění. „Poté následuje dlouhé bezpříznakové období. Samičky, které se usídlují v krevním řečišti, produkují vajíčka, a tím dráždí okolní tkáně a vyvolávají zánětlivou reakci, což vede k rozvoji typických příznaků.

Motolic, které útočí podobně, známe víc druhů – a to, jak nemoc vypadá, se liší podle jejich cílové destinace: Střeva, játra... Krevnička močová končí, jak název napovídá, v močovém měchýři, odkud se motolice s močí dostane zpět do vodních toků a může svůj koloběh života začít nanovo.

Pro člověka to ale opravdu není příjemná zkušenost, a navíc má jeden zásadní příznak relevantní k našemu egyptskému příběhu: „V případě močové formy schistosomózy je nejčastějším projevem příměs krve v moči při postižení močového měchýře,“ vysvětil doktor Trojánek.

5000 let staré mumie, římské legie i misionáři

Záznamy o tom, že penisy, respektive močové měchýře (nejen) egyptských mužů nebyly všechny úplně v pořádku, najdeme ve skutečně daleké historii. Odborníci mají za to, že nemoc „ā – a – ā“, o níž psali už staří Egypťané 1500 let před naším letopočtem, by mohla být právě schistosomóza. Vyhýbali se tehdy kvůli ní znečištěným vodám, při práci ve vodě nosívali lněné chrániče na penis a zmiňuje ji celkem 22 lékařských papyrů. V roce 2014 odborníci navíc dokázali vajíčka krevničky močové najít u mumií starých i 5000 let.

Navíc schistosomóza měnila napříč historií různě ambiciózní dobyvatelské plány; kromě zmíněných napoleonských vojsk jí trpěly i četné římské legie nebo třeba angličtí vojáci v búrské válce a umírali na ni misionáři, cestovatelé a různí dobrodruzi.

Pokud se neléčí, infekce má tendence vyvolat zánětlitou reakci, která, jak varuje doktor Trojánek, nakonec může vést k poškození orgánů, anebo dokonce k rozvoji nádorového onemocnění. „U močové formy může být typickými komplikacemi rozvoj karcinomu močového měchýře či selhání ledvin.“

V Česku se léčí jen neukáznění turisté

Že je původcem nepříjemného a nebezpečného onemocnění právě jedna z motolic jako první odhalil až parazitolog Theodore Maximilien Bilharz v roce 1851, a to během pitvy v Káhiře. Než lidstvo pochopilo celý životní cyklus krevničky, trvalo to dalších 64 let.

V Afrických zemích a na Blízkém východě je schistosomóza poměrně častým onemocněním dodnes. Čeští turisté si tak mohou tento dost nepříjemný suvenýr dovézt domů, s čímž má motolská infekční klinika podle doktora Trojánka zkušenosti.

V ČR jsme diagnostikovali jak případy akutní formy schistosomózy, tak i případy chronických forem infekce. Ve všech případech se jednalo o infekce u osob, které v minulosti pobývaly v tropech dlouhodobě.“

Naštěstí, jak lékař dodává, se dá nemoc v ranném stádiu v dnešní době bez problémů zvládnout dostupnými antiparazitiky.

Zdroj: National Library od Medicine, Urologie pro praxi, WHO, C. Chastel: Egypte moderne et histoire de la microbiologie

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom