7. listopadu 2023 06:00

Pavouk v lidském uchu: Lékaři natočili noční můru arachnofobů

Jen málokterý příběh dokáže vyvolat reakci tak silnou, že ji cítíme v celém těle. Tenhle k tomu má ale rozhodně silný potenciál. Ať už se po jeho přečtení otřepete, začnete mít pocit, že vám něco leze v uchu, anebo si půjdete nakoupit čistič uší, dá se to považovat za pochopitelné.

Čtyřiašedesátiletá žena z Tchaj-wanu s pocitem, že se něco děje v jejím levém uchu, bojovala po čtyři dny. Nemohla pořádně ani spát. Cvakavé a šustivé zvuky, které téměř neustávaly, byly sice nepříjemné, pocit, že se jí kdesi hluboko uvnitř hlavy něco pohybuje, byl ale ještě o něco horší. Bohužel, její nejhorší noční můry se nakonec potvrdily. Lékaři na ORL v nemocnici ve městě Tchaj-nan jí na samém konci ušního kanálku, hned u bubínku, objevili malého a stále velmi živého pavouka.

Skákavky máme i v Česku

Pavouček měřil jen asi 2–3 milimetry a jednalo se o druh skákavky. Tihle většinou drobní členovci žijí na mnoha místech světa. Jen v České republice jich máme asi 72 druhů. Neloví vůbec s pomocí pavučin, ale na kořist se vrhají jako správný predátor.

Čtěte také: Miniaturní pavouk má místo očí dalekohledy. Podívejte se na jeho unikátní loveckou techniku.

Skákavka se v uchu Tchajwanky chovala vlastně velice ohleduplně. Bubínek nechala nedotčený a tak se jí v teplých útrobách ženina zvukovodu líbilo, že tam neváhala svléct starou kůži. Bohužel pro ni však lékař ani majitelka ušního kanálku neměli zájem o šetrné zacházení. Pavouka tak s úhledně odloženou svlečkou z ucha prostě a jednoduše vysáli.

Zdroj: The New England Journal of Medicine, Ars Technica, Jumping-spiders.com

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom